Süüria president Bashar al-Assad ei tohi Idlibi provintsi hoolimatult rünnata. Venelased ja iraanlased teeksid ränga humanitaarvea, kui sellest potentsiaalsest inimtragöödiast osa võtaksid. Sajad tuhanded inimesed hukkuksid. Ärge laske sel juhtuda!” kirjutas Trump Twitteris.

31. augustil esines USA välisminister Mike Pompeo samasuguse hoiatusega Venemaa välisministri Sergei Lavrovi aadressil, öeldes, et rünnak Idlibile on miski, mida Süüria ja Venemaa on nõustunud mitte lubama, ning USA peab seda niigi ohtliku konflikti eskalatsiooniks.

USA ametnikud on üha rohkem mures, et rünnak Idlibile hõlmaks ka keemiarelvade kasutamist, kui mässulistel õnnestub režiimi edasitungimist aeglustada.

Assadi režiim on viinud viimastel nädalatel Idlibile lähemale relvastatud helikopterid, teatasid kaks riigikaitseametnikku. USA on mures, et neid võidakse kasutada järjekordseks keemia- ja tavarünnakuks.

Päev enne Pompeo hoiatust kutsus Lavrov lääneriike Idlibi osas mitte tulega mängima ja väitis, et vabatahtlikud päästetöötajad ehk Valged Kiivrid valmistuvad keemiarünnakuks, et süüdistada selles Süüria valitsust ettekäändena sõjaliseks tegevuseks.

Pentagon vastas reedel, teatades, et Venemaa on viimasel ajal korraldanud kontsentreeritud desinformatsioonikampaania USA ning rahvusvaheliste partnerite ja liitlaste diskrediteerimiseks, ning nimetas Lavrovi süüdistusi keemiarünnaku ettevalmistamises absurdseteks.

CNN teatas reedel, et USA luure ja sõjalised eksperdid on koostanud nimekirja Süüria keemiarelvaobjektidest, mida võidakse rünnata, kui Trump otsustab anda käsu uute õhulöökide andmiseks Süürias.

Seni ei ole otsust tegutsemiseks langetatud, kuid ühe administratsiooni allika sõnul võidakse reageerida väga kiiresti, kui Süüria viiks läbi keemiarünnaku.