Venemaa kosmoseagentuuri Roskosmos juht Dmitri Rogozin ütles, saades samasuguse kinnituse ka NASAlt, et kuigi leke endast suurt ohtu ei kujuta, leidis ööl vastu eilset ja järgneval hommikul kosmosejaamas aset rõhulangus ja hapnikuleke, mida ei saa sugugi normaalseks pidada, vahendab uudistekanal BBC.

Auk leiti kapslist Sojuz, mida kasutati suvel, et uut meeskonda 400 kilomeetri kõrgusel Maast asuvasse kosmosejaama toimetada. Agentuuri teatel alustati juba neljapäeval selle parandamisega. Tõenäoliselt põhjustas mõra kahjustus väljaspoolt, ekspertide hinnangul tohutul kiirusel läbi kosmose lendav mikrometeoriit.

Astronaut Alexander Gerst Saksamaalt tegi mõra olemasolu kindlaks, libistades sõrmedega sellest üle. Algselt kaeti mikroauk, mis on oma diameetrilt mõni millimeeter lai, hermeetilise teibiga, aga nüüd üritatakse leida püsivamat lahendust. Olukorra lahendamiseks püütakse mõra seestpoolt kinni katta, misjärel loodetakse hapnikutaseme ja rõhu stabiliseerumist.

Jaama pardal on hetkel kolm USA, kaks Vene ja üks Euroopa kosmoseagentuuri astronaut. Ametliku plaani kohaselt tuleb USA astronaut Serena Auñón-Chancelloril, Vene astronaut Sergei Prokopjevil ja Euroopa astronaut Gerstil kasutada seda sama kapsel Sojuzi, et juba aasta lõpus Maale naasta.