Macron väisab Soomet koos oma abikaasa Brigitte Macroniga ja kohtub seal president Sauli Niinistö, aga ka peaminister Juha Sipiläga, arutades nendega erinevatel teemadel nagu Euroopa Liidu kaitse-, majandus- ja kliimakoostöö, migratsioon ja eurotsooni tulevik, vahendab rahvusringhäälingu Yle uudisteportaal.

Tutvustades oma diplomaatilist programmi, ütles Macron, et ta soovib käivitada üheskoos kõikide Euroopa Liidu partneritega, nende seas ka Venemaaga Euroopa julgeoleku ulatusliku ülevaatuse, rõhutades, et sellega tuleks veel tänavu algust teha.

Tsentristist president alustas sel nädalal Euroopa Liidu riikide külastamist, lootes leida toetust oma ettepanekutele suurendada Euroopa Liidu julgeolekuvõimet ameeriklastele toetumata ning reformida Euroopa Liitu.

„Tuleb luua uusi algatusi, rajada uusi liite,” ütles ta esmaspäeval kõnes sadadele diplomaatidele ja poliitikutele, tõdedes, et tugevam julgeolek on vajalik isegi juhul, kui äärmuslike jõudude toetus üle Euroopa kasvab.

Tema sõnul ei saa Euroopa Liit jääda lootma Ameerika Ühendriikidele, öeldes, et „see aeg on läbi ja meil tuleb maailmajao julgeolek oma jõududega tagada”.