Äärmusparempoolne tänavaliikumine PEGIDA korraldas esmaspäeval juba teist järjestikust päeva meeleavalduse sakslasest mehe tapmise pärast arvatavasti 23-aastase süürlase poolt pühapäeva varahommikul, vahendab uudistekanal The Local.

Oma Facebooki kontol kutsus PEGIDA oma kohaliku haru aktiviste üles kurjakuulutaval moel: „Vihast ja kurvastusest koguge jõudu! Ainult koos suudame tagada, et tema surm ei olnud asjatu.”

Ametivõimude teatel sai 35-aastane Kuuba juurtega sakslasest mees tõsiselt vigastada ja suri pärast „mitme eri rahvusest inimese tüli”. Veel toimetati toona haiglasse 33- ja 38-aastane mees: mõlema seisund on raske.

Täiendavat teavet juhtunu kohta ei jagata, sest uurimist toimunu tagamaadesse alles alustati. Ajakirjandusele teadaolevalt puhkes aga tänavafestivalijärgsel pühapäeva varahommikul meeste vahel mingil põhjusel tüli ja ründamiseks kasutati nuga.

Vähemalt kaks inimest suudeti juhtunuga seoses kinni pidada ja nad viibivad hetkel vahi all.

Äärmusparempoolsete meeleavaldustel tapmise järel loobiti politseinikke pudelitega ja väidetavalt „jahiti tänavatel põgenikke”, mis tähendab, et tänavatel hirmutati välismaalase välimusega inimesi. Aktsioonidel osales sadu inimesi ja rühmituse teatel üritati sellega demonstreerida, „kes linna juhib”.

250 000 elanikuga Chemnitz linna meer Barbara Ludwig tõdes, et kui „ta vaatab seda, mis juhtus pühapäeval, kohutab see teda”. „Tõsiasi, et inimesed on nõus kohtuma... et joosta mööda linna ja ähvardada inimesi, ei ole hea,” ütles ta.

Vastukaaluks paremäärmuslastele korraldas esmaspäeval aktsiooni ka kohalik vasakpoolne liikumine. Angela Mekreli keskvalitsus mõistis vägivaldsed meeleavaldused hukka.