Justiitsminister Urmas Reinsalu ja Läti justiitsminister Dzintars Rasnačs tegid eile ühisavalduse, mille kohaselt uuritakse Venemaalt Nõukogude Liidu okupatsiooni aegsete kahjude hüvitamise nõudmist.

Justiitsministrid uurivad võmalust nõuda Vene Föderatsioonilt kui Nõukogude Liidu õigusjärglaselt kompensatsiooni, seisab Reinsalu ja Rasnačsi ühisavalduses. Reinsalu tutvustas oma Läti ametivennale teisipäeval ka õiguslikku uuringut, kuidas rahvusvahelise õiguse seisukohast teemaga edasi liikuda. Teadaolevalt väljendati valmisolekut lahendada reparatsioonide küsimus ÜRO tasemel.

Venemaa suursaadik Leedus Aleksander Udaltsov ütles mullu juunis venekeelsele Leedu ajalehele, et Balti riikide „kahjunõudel ei ole mingit mõtet, sest ükski vene ametnik ei kavatse arutada seda mõistusevastast ja lootusetut küsimust, eriti kui juttu on „okupatsioonist””.

Justiitsministrid allkirjastasid juba 2015. aastal koostöömemorandumi, milles leppisid kokku tegevused Nõukogude Liidu okupatsiooni kahju nõude esitamise teemal. Justiitsministrid tõdesid Reinsalu väitel, et just Balti riikide õigusliku järjepidevuse katkematus võimaldab sellist nõuet esitada. Okupatsiooni eest saab rahvusvahelise õiguse kohaselt nõuda nii varalise kahju hüvitamist kompensatsioonina kui vabandamist satisfikatsioonina.