Trump teatas lisaks Valge Maja pressisekretäri Sarah Sandersi ette loetud avalduses, et hindab, kas ka teistelt endistelt kõrgetasemelistelt ametnikelt, kes kõik on teda kritiseerinud, tuleks julgeolekuluba ära võtta, vahendab Reuters.

Trumpi otsus tuli eile päev pärast seda, kui Brennan esines ägeda rünnakuga Trumpi Twitteri-postituste vastu, milles Trump omakorda ründas Valge Maja endist abi Omarosa Manigault Newmani, kes kirjutas Trumpi suhtes kriitilise raamatu, nimetades Manigault Newmani „koeraks”.

„On jahmatav, kui tihti te ei suuda vastata sündsuse, tsiviliseerituse ja sirgeseljalisuse miinimumstandarditele. Näib, nagu ei mõistaks te iialgi, mis tähendab olla president ega seda, mida on vaja, et olla hea, korralik ja aus inimene. Nii heidutav, nii ohtlik meie riigile,” kirjutas Brennan.

Trump ütles Brennani konkreetsele avaldusele viitamata, et CIA endine direktor esines „meeletu kommentaariga” ning püüdis tekitada „lõhestatust ja kaost” Trumpi administratsiooni suhtes.

„Hr Brennan on hiljuti ära kasutanud oma staatust endise kõrgetasemelise ametnikuna ligipääsuga ülimalt tundlikule informatsioonile, et esitada rida alusetuid ja pööraseid süüdistusi – metsikuid vihapurskeid internetis ja televisioonis – selle administratsiooni kohta,” teatas Trump.

Brennan teatas Twitteris, et ei tagane.

„See tegu on osa Hr Trumpi laiematest jõupingutustest sõnavabaduse mahasurumiseks ja kriitikute karistamiseks. See peaks kõiki ameeriklasi, sealhulgas luureprofessionaale, sügavalt muretsema panema asjade väljaütlemise hinna üle. Minu põhimõtted on väärt kaugelt rohkem kui load. Ma ei jäta järele,” ütles Brennan.

Trump ütles, et võib julgeolekuload ära võtta ka teistelt kriitikutelt, sealhulgas endiselt riiklikult luuredirektorilt James Clapperilt, Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) endiselt direktorilt James Comeylt, Obama-aegselt riikliku julgeoleku nõunikult Susan Rice’ilt, endise Riikliku Julgeoleku Agentuuri (NSA) direktorilt Michael Haydenilt, endiselt asepeaprokurörilt Sally Yatesilt ja teistelt.

Vabariiklastest kongresmenide reaktsioon oli erinev. Mõned kritiseerisid Trumpi otsust, teised ütlesid, et Brennan käitus sobimatult.

„See ei meeldi mulle üldse,” kommenteeris vabariiklasest senaator Bob Corker Trumpi otsust. „See tundub väga banaanivabariigi moodi asjana.”