Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul tasub Eestil Soome mudelist õppida ja seda ellu viia. "Eesti on Soome haridussüsteemist pea 30 aastat pidevalt õppinud. Soome hariduskeskuste mudel on unikaalne ja piirkonniti erinev. Saime olulist oskusteavet ja teadmist, mis annab kindluse hariduskeskuste teemaga edasi liikumiseks ka Eestis," ütles Reps.

Täna lõppes Haridus- ja teadusministeeriumi juhtkonna kolmepäevane õppereis Soome hariduskeskustesse, mis ühendavad Soomes üldjuhul mitut omavalitsust ning seal on võimalik saada kutseõpet, keskharidust ning täiendusõpet ühes asutuses. Iga kool on erinäoline, kuid neid ühendab mitmete omavalitsuste ja haridusasutuste koostöö, mida ka Eestis võiks tulevikus rohkem rakendada.

Õppereisil külastasid ministeeriumi esindajad viit kooli: Soome suurimat keskust Omnia Espoos, erinevaid täienduskursusi pakkuvat ja ülikoolidega tihedat koostööd tegevat Sampo keskkooli Tamperes, hariduskeskus Saskyt Sastamalas, Tavastia hariduskeskust Hämeenlinnas ja süvendatud robootikakallakuga Harjunrinne kooli Riihimäkil, lisaks kohtuti Tampere ja Hämeenlinna omavalitsusjuhtidega.

Hämeenlinnas ja Riihimäkil kohtus Reps Soome haridus- ja kultuuriministri Sanni Grahn-Laasoneniga, kes külastab Eestit juba septembris.