Erakonna liikmete jaoks, aga pole probleem niivõrd ideedenappuses, aga liidri põhja suunduvas kursis. Eile õhtul võis lugeda kirja, millele alla kirjutanud 18 vabaerakondlast, eesotsas Pärnu piirkonna juhi Heli Künnapasega.

Kirjas nõuti kahte asja: 1) Andres Herkel peab tagasi astuma; 2) välja tuleb vahetada ka erakonna kampaaniajuht Ivo Rull - meediakajastused on erakondlaste hinnangul kesised ning ei jõua kuskile.

Herkelilt endalt pärides, et kuidas ta liikmete soovile vastab, kostis ta, et tagasi astuda ta ei plaani. "Ma ei tea praegu ühtegi piirkonda, kus see oleks terve piirkonna otsus, on 18 inimest, kes on kirjutanud kirja," kostis Herkel.

"Ma olen paljudega vestlenud ja paljud on mulle öelnud, et nad ei pidanud seal silmas mitte minu tagasiastumist, aga pidasid silmas seda, et probleeme on sõnumite edastamisega, meediatööga," oli Herkel nõus kirja teise probleemiga.

"Praeguse seisuga siin pole mingit alust, et rääkida mingist ulatuslikust kriisisit, küll aga saab rääkida ulatuslikust intriigist," lausus erakonna esimees. Ta avaldas lootust, et kõik rahulolematud erakondlased kogunevad esinduskogule ning suvepäevadele, kus omavahel asjad selgeks arutada.

Kirjale allkirja pannud Heli Künnapasega olevat Herkel samuti eraldi vestelnud. "Pärast tunniajast vestlust Heli Künnapasega ei jäänud mulle muljet, et see (tagasiastumine - toim) ka tema positsioon oleks,".

Sarnase teate saatsid Delfi suunas Pärnu piirkonna juhatuse liikmed Freddy Varbit ning Kerli Luht, kes võtavad Herkeli selja taha ritta. "Meie seisukoht on, et tänases olukorras - kaks kuud pärast ametisse valimist ning ligi pool aastat enne riigikogu valimisi - nõuda Andres Herkelilt erakonna esimehe kohalt tagasiastumist on lihtsalt lapsid," kirjutasid vabaerakondlased.

Kindlasti ei soovi aktiivsed erakonna liikmed näha musta pesu pesemist ajaleheveergudel - senini end väga kokkuhoidva seltskonnana esitlenud erakond tahab asjad ikka omakeskis selgeks arutada. Kehv reiting ei aita samuti kaasa, graafikul kujutatud Turu-uuringute ASi esitletud numbrid tipnesid mullu juunis, kui erakonda toetas 8% valijatest.

Mullu aprillis valiti esimeheks Tarandile sarnaselt väljaspoolt erakonda toodud Artur Talvik, kes 2017. aasta alguses ka erakonda astus. Tema juhtimisel tipnes erakonna reiting, kuidas alates mullusest augustis on triivinud ühtlasel kursil valimiskünnisest allpool. Möödusid kohaliku omavalitsuse valimised, kus prooviti kavalalt kandideerida valimisliitudes, mitte esitada kandidaate erakonna karikakra-märgi all. Võte populaarsus kajastus langevas reitingus.

Mais valiti oodatult esimeheks tagasi Herkel. Stabiilne 3-protsendiline toetus jätkus. Uksele koputavad riigikogu valimised panevad nihelema viimaks ka avalikkusele vähemtuntud erakondlased. Esimees esimeheks, kampaania peab hakkama senisest enam silma paistma.

Kampaania puudujääke võtab ka Herkel väga tõsiselt - "plaanis on teatavad muudatused," kostis esimees lisamata, kas senise kampaaniajuhi Ivo Rulli positsioon on ohus. "Seda küsimust arutame üheskoos tegevjuhiga," lõpetas ta.