Pennsylvania peaprokuröri Josh Shapiro pärast kaheaastast juurdlust avaldatud 884-leheküljeline raport sisaldab kujukaid näiteid laste seksuaalse kuritarvitamise kohta vaimulike poolt. Raport põhineb suures osas piiskopkondade salaarhiivide dokumentidel, sealhulgas preestrite käsikirjalistel ülestunnistustel, vahendab Reuters.

„See oli laste seksuaalne kuritarvitamine, sealhulgas vägistamine, mille panid toime täiskasvanud mehed – preestrid – laste vastu,” ütles Shapiro pressikonverentsil.

Shapiro ütles, et tegemist on kõige põhjalikuma raportiga katoliku vaimulike seksuaalkuritegudest Ameerika ajaloos, kaks aastakümmet pärast laialt levinud kuritarvitamise ja kinnimätsimise paljastamist Bostonis.

Mitmed piiskopkonnad tegid avaldused, milles vabandasid ohvrite ees ja teatasid, et astuvad samme igasuguse kuritegeliku käitumise peatamise tagamiseks.

Shapiro kirjeldas seksuaalset kuritarvitamist kuues Pennsylvania kaheksast piiskopkonnast. Näiteks Pittsburghi vaimulikud käskisid altaripoisil end alasti võtta ja poseerida Kristusena ristil, samal ajal, kui nad teda pildistasid.

Raportis mainitakse 301 preestrit, kellest osa on surnud. Vaid kahele preestrile saab veel süüdistuse esitada.

Mõnedel vaimulikel õnnestus oma nimi raportist kõrvaldada, kuid Shapiro vaidlustab selle kohtus 26. septembril.

Shapiro sõnul tegi vandekohus kindlaks umbes tuhat ohvrit, kuid ta usub, et neid võib olla palju rohkem.

Katoliku piiskopid varjasid laste seksuaalset kuritarvitamist preestrite poolt ja saatsid neid korduvalt uute koguduste juurde. Preestritel lasti tegutseda kuni 40 aastat.

„Lastele räägiti, et see kuritarvitamine ei olnud mitte ainult normaalne, vaid ka püha,” ütles Shapiro.

CNN toob välja ka mõned kõige jälgimad juhtumid, mida raport sisaldab:

Greensburgi piiskopkonnas tegi preester rasedaks 17-aastase tüdruku, võltsis allkirja abielutunnistusel ja lahutas tüdruku kuid hiljem. Vandekohtu teatel lasi „heasoovlik piiskop” preestril edasi ametisse jääda.

Teine preester Greensburgis sundis põhikooli õpilasi seksima, öeldes neile, et Maarja pidi Jeesusel pärast sündi nabanööri katki hammustama ja ta puhtaks lakkuma.

Harrisburgis kuritarvitas preester sama pere viit õde ning kogus nende uriini, häbemekarvu ja menstruaalverd.

Samuti Harrisburgis vägistas preester seitsmeaastase tüdruku, kes oli pärast mandlioperatsiooni haiglas.

Pittsburghis väitsid kirikutegelased, et 15-aastane poiss jälitas ja „sõna otseses mõttes võrgutas” preestri. Hiljem mööndi, et preester oli üles tunnistanud sadomasohhistliku tegevuse mitme poisiga.

Allentowni piiskopkonnas tunnistas preester poisi seksuaalset kuritarvitamist ja palus abi. Ta jäi ametisse veel mitmeks aastaks.

Samuti Allentownis anti mitut poissi kuritarvitanud preestrile soovitus töötada Disney Worldis.

Scrantonis leiti preester, kes hiljem laste kuritarvitamise eest vangis istus, olevat olnud aastaid HIV-positiivne.