Kaitsepolitseiamet tegi eile kriminaalmenetluse raames mitmeid uurimistoiminguid seoses Narva linnavolikogu liikmetel lasuva korruptsioonikahtlusega.

Kahtlustuste kohaselt ei ole Narva linnavolikogu liikmed ennast taandanud hääletamisest volikogu istungitel, kui otsustati nendega seotud äriühingute suhtes Narva linna omandis oleva vara tasuta võõrandamise või äriühingu finantseerimise küsimusi.

Venekeelse Delfi andmetel saavad kahtlustuse 8-10 Keskerakonda kuuluvat Narva linnavolikogu liiget. Kahtlustus on juba esitatud linnavolikogu keskfraktsiooni esimees Aleksei Voronovile ja Larissa Oleninale, kes oli üks peamisi kandidaate linnavolikogu esimehe vabale kohale.

Narva keskerakondlased endal süüd ei näe ja süüdistavad toimuvas siseminister Andres Anvelti, kes on Sotsiaaldemokraatide Ida-Viru piirkonna esimees ja keskerakondlaste arvates ka sotside esinumber maakonnas kevadistel riigikogu valimistel.

Narvas on tavaline, et linnavolikogu liikmed on ka linnale kuuluvate äriühingute nõukogude liikmed ja hääletavad samal ajal linnavolikogus endaga seotud ettevõtteid puudutavates küsimustes. Seaduse silmis on see toimingupiirangu rikkumine ehk korruptsioonikuritegu, aga kedagi see seni ei huvitanud, kuni kapo hakkas nüüd süüdistusi esitama.

Voronovi juures toimusid eile tööl ja kodus läbiotsimised. "Pidid otsima tõendeid seoses sellega, milles mind kahtlustatakse, aga mulle tundub, et politseinike huvi oli laiem," ütles Voronov. Tema arvates oli "korrumpeerunud hääletamine" lihtsalt ettekääne järgnevateks tegevusteks, mille käigus lootis politsei midagi muud leida.

Voronovi kahtlustus puudutab kahte hääletust. Esimesel korral hääletati üht SA Narva Linna Arenduse spordiala arendamise projekti ja teisel korral polikliiniku ehitamise üle Vestervalli tänaval.

Voronov ütles, et kui tema ja teiste keskerakondlaste suhtes langetatakse süüdimõistev kohtuotsus, siis peavad nad linnavolikogust lahkuma, aga sellega eemaldatakse linna juhtimises aktiivselt osalevate kohalike keskerakondlaste tuumik. Ta rõhutas, et igasugune korruptsioon on antud juhul formaalne, mitte tegelik.

Kui ta kuulis, milles teda süüdistatakse, ütles ta uurijale, et "kui see on korruptsioon, siis pole Narvas üldse mingit korruptsiooni".

Samuti kahtlustuse saanud Aleksei Mägi lootis, et kahtlustus tühistatakse. Ta kurtis, et kahtlustuse esitamine muudab keerukamaks uue linnavolikogu esimehe valimise, mis tuleb kindlasti ära teha 19. augustil. Favoriidiks sellele kohale peeti Narva linnavolikogu üht kogenumat keskerakondlast Oleninat, kes on aga samuti kahtlustuse saanud. Olenina kommentaari ei õnnestunud saada.

Üks anonüümseks jääda soovinud Narva linnavolikogu keskerakondlane ütles sama, mida usuvad paljud tema parteikaaslased, nimelt et korruptsioonivastase võitluse taga on tegelikult Ida-Viru sotsiaaldemokraate juhtiv siseminister Anvelt, kes kandideerib 3. märtsi riigikogu valimistel Ida-Virus.

"Siinjuures ei ole nii oluline, kas selleks ajaks on langetatud süüdimõistvad kohtuotsused, aga kiirelt see ilmselt ei juhtu, aga foon on vastav - aktiivne võitlus korruptsiooniga ja mitte suvalises kohas, vaid Narva juhtivate keskerakondlaste seas. Uudiseid selle kohta hakkab tulema valimisteni - kahtlustuse esitamine, süüdistuse esitamine, asja hakkab arutama kohus jne. Siseministrile on see ideaalne võimalus näidata, et tema haldusalas tegelevad inimesed tähtsate asjadega ja lüüa oma põhikonkurente keskerakondlasi," lausus keskerakondlane.