Euroopas on praegu ainult üks vaba helikopter põlengute kustutamiseks, sest rahvusvahelist abi on paljunud ka Serbia, Kreeka ja Soome. Läti jäi praegu järjekorda, teatas sealne tuletõrje- ja päästeteenistus, vahendab Läti Delfi.

Valgevene on juba palvele vastanud ja helikopterid on valmis Lätti lendama. Siseministeerium ja välisministeerium vormistavad praegu selleks dokumente.

Läti valitsus võttis eile erakorralisel istungil vastu otsuse toetada rahvusvahelise abi palumist Valdgale metsa- ja turbarabapõlengu kustutamiseks.

Pärast istungit teatas siseminister Rihards Kozlovskis, et valitsus otsustas paluda rahvusvahelist abi Euroopa Liidu ja NATO tsiviilkaitse raames. Kozlovskis lisas, et Läti sooviks, et põlengukohas töötaks pidevalt kolm helikopterit.

Läti tuletõrje- ja päästeteenistuse ülema asetäitja Kristaps Eklons ütles, et turbaraba ja metsa põleng võib jätkuda veel nädala ja rohkem. Läti hoiab kontakti Leedu ja Eestiga ja selgitab välja, milliseid tehnilisi ja ka inimressursse on nemad valmis saatma.

Valdgale turbarabapõleng algas 17. juulil ja see levis hiljem metsa. Euroopa Liidu programmi Copernicus andmetel on põlenud 1010,5 hektarit metsa, mida on 170 hektarit rohkem kui ööpäev tagasi.

Varem evakueeriti tugeva suitsu tõttu Stikli küla, aga laupäeval naasid kõik elanikud kodudesse, olles andnud allkirja, et võtavad omale vastutuse oma ohutuse eest.