PPA juhtivkorrakaitseametnik Kalmer Tikerpe sõnul juhtub enim mootorratturitega õnnetusi, kus mootorratas põrkab teise sõidukiga kokku küljelt. Vähem on on neid avariisid, mis on põhjustatud mootorratturi sõiduvigadest.

"Mootorratturid peaksid ennekõike meeles pidama, et mootorratturi jaoks ei ole plekimõlkimisi ega kerget õnnetust – iga õnnetus on raskete või üliraskete tagajärgedega ehk reeglina saab mootorrattur alati viga," kommenteeris Tikerpe. "Ka kokkupõrge pisemat sorti mets- või koduloomaga on mootorratturi jaoks oluliselt raskemate tagajärgedega kui sõiduauto puhul."

Mootorrattur peab sadulas olema pidevalt valvel, kuna võib jääda liikluses suurematele sõidukitele märkamatuks. Tikerpe soovituste kohaselt peaks juht mõned sammud ette mõtlema ja ümbrust jälgima: "Kõige lihtsam soovitus mootorratturitele turvaliseks teekonnaks on sõita mõistuse, mitte mootoriga."

Politseiniku viis soovitust

  1. Kindlasti tuleb vältida alkoholijoobes inimese sõidutamist. Joobes inimesed võivad tagaistmel käituda ettearvamatult ja kohati üllatavalt, mille tagajärjel võib ratas tasakaalu kaotada. Ka siis, kui tagaistmel on plaanis sõidutada inimest, kes seal varem olnud pole, tuleks talle põhitõed selgeks teha, eriti oluline on siinjuures kurvides käitumine.
  2. Algajatele mootorratturitele ei soovita kohe alguses proovida sõiduvahendist viimast võtta. Kõigepealt ikka sõiduvõtted selgeks ja alles siis võib hakata mõtlema ratta võimsuse testimisele.
  3. Kindlasti peaks lisaks mootorrattale investeerima ka korralikku kaitseriietusse. Lühikeste pükste ja T-särgiga suvisel ajal kukkumise korral on asfalt igal juhul tugevam ja seda ka siis, kui liigutakse asulas lubatud kiirustega. Ka ei ole ratturil ümber metallkesta, mis õnnetusse sattunud autojuhti natukenegi säästab. Võimalusel võiks kaitseriietus olla erksavärviline või selle peal vähemalt erksavärviline ohutusvest, mis aitaks autojuhil ratturit paremini märgata. Asfaldiga ühtesulav must nahkjakk märgatavusele paraku väga kaasa ei aita.
  4. Autojuhtidele aga soovitame enne manöövri tegemist vaadata ja siis vaadata veelkord, et olla täiesti kindel ega mootorrattur ei ole jäänud nn peegli pimedasse nurka ja seega märkamatuks.
  5. Autojuhid peaksid ka arvestama, et ehkki mootorratturid peaksid liikuma lubatud sõidukiirusega, siis tihtipeale on nende kiirused mõnevõrra suuremad. Kui kõrvalteelt peateele pöörates on näha, et lähenemas on mootorrattur, siis peaks veenduma, kas tema kiirus on selline, nagu tavaliselt teiste sõiduautode puhul harjunud ollakse. Sellise stsenaariumiga avariisid on üsna palju, kus peateel liikunud mootorratturi kiirust ei ole õigesti hinnatud ja neile ette sõidetakse. See ei tähenda aga kindlasti, et sõidukiiruse ületamine mootorratturitele lubatud oleks.