Kui Kavanaugh ametisse kinnitatakse, asendab ta pensionile minevat Anthony Kennedyt, kes asus sageli liberaalsete kolleegide poolele sellistes küsimustes nagu abort, positiivne diskrimineerimine ja LGBT õigused, vahendab CNN.

53-aastane Kavanaugh on USA apellatsioonikohtu Columbia ringkonna kohtunik ja lõpetanud Yale’i õiguskooli. Varem on ta teeninud mõlemas Bushi administratsioonis.

„See, mis loeb, ei ole kohtuniku poliitilised vaated, vaid see, kas nad suudavad need vaated kõrvale asetada, et teha, mida seadused ja põhiseadus nõuavad. Mul on hea meel öelda, et ma olen leidnud kahtlemata sellise inimese,” ütles Trump, kui Kavanaugh’ nimetamise eile õhtul Valges Majas teatavaks tegi.

Trump nimetas Kavanaugh’d „meie aja üheks paremaks ja teravamaks juriidiliselt mõtlejaks” ja ütles, et teda peetakse kohtunike kohtunikuks ja tõeliseks arvamusliidriks oma kolleegide hulgas.

„Kohtunik Kavanaugh’l on laitmatu tööalane minevik, ületamatu kvalifikatsioon ning tõestatud pühendumine võrdsetele õigustele seaduse järgi,” ütles Trump.

Kavanaugh kohtub senaatoritega teisipäeval.

Kavanaugh ei ole kunagi väljendanud otsest vastuseisu 1973. aasta Roe versus Wade’i kohtuotsusele, mis muutis abordi üleriiklikult seaduslikuks, ning ta ei ole ka otseselt tegelnud geide õiguste ja samasooliste abieludega, kuid ta seisab silmitsi karmide küsimustega demokraatidelt mõlemal teemal. Kavanaugh on ka pakkunud, et presidente tuleks kaitsta tsiviil- ja kriminaalkohtuasjade eest, kuni nad ametis on. See oleks aga keskne küsimus, sest Trump on eriprokurör Robert Muelleri uurimise all.

„Kui senat mu ametisse kinnitab, hoian ma avatud meelt iga juhtumi puhul,” ütles Kavanaugh Valges Majas.