USA luurekogukonna värske hinnang näib minevat vastuollu arvamusega, mida jagas president Donald Trump pärast 12. juuni kohtumist diktaator Kim Jong-uniga, säutsudes oma Twitteri kontol, et „tuumaohtu Põhja-Korea enam ei kujuta“.

Luure Keskagentuur (CIA) ei ole seesuguse arvamusega nõus, nähes pigem riiki, mis üritab USAlt petta välja kõik, mis võimalik, hoides samas kinni tuumarelvadest, mida reziim peab ellujäämiseks hädavajalikuks.

CIA hinnangu kohaselt ei piirduta pelgalt raketikütuse tootmise kiirendamise, vaid väidetavalt jätkatakse salaja ka tuumarelvakomponentide tootmist.

Kim Jong-un on üritanud väita, et tegeleb taoliste objektide hävitamisega, loobudes raketiarendusest.

Kuigi põhjakorealased on lõpetanud raketi- ja tuumakatsetuste korraldamise, „pole mingeid andmeid, mis annaksid tunnistust arsenali kärpimisest või tootmise peatamisest,“ ütles üks viiest telekanali allikast. „Meil on täiesti ilmsed tõendid selle kohta, et nad üritavad USA-d petta.“

Tegemist ei oleks esimese korraga, mil Põhja-Korea on üritanud ameeriklasi ninapidi vedada. Ka Kim Jong-uni isa Kim Jong-il lubas korduvalt valelikult loobuda agressiivsetest poliitikatest, et saada lääneriikidelt tasuks finantsabi ja muid järelandmisi.