Tänase prognoosi järgi saab uue nädala esmaspäeval sõita Roomassaarest Ringsu ning tagasi teisipäeval. Võrdlemaks aga seda, et ega tegelikult ka asenduslaev ei asenda katki läinud Runöt, näitab graafik.

Ruhnul on praegu käimas kõige aktiivsem turismihooaeg, mil teenitakse enamus aastatuludest. Kuigi Runö sõidud jäid ära ning pikenesid juba enne, siis selle nädala alguses teatati, et laeva peamasin on katki ning kuni 9. juulini laev ei sõida. Kihnu veeteede juhatuse liikme Andres Laasma prognoos on veelgi tumedam - laev saab tagasi liinile parimal juhul 12. juulil. See tähendab, et sisuliselt pool suvest ning seega turismihooajast on läbi.

Ruhnlased on ära lõigatud lisaks sissetulekuallikatele ka toidukraamist ning muudest esmatarbekaupadest. Eile viis puksiirlaev Panda saarele toidukraami, sama on teinud piirivalve laev Valve, transportides eelmisel nädalavahetusel saarele jaanideks pool tonni toidukraami.

Nii Laasma, aga ka majandus- ja taristuminister Kadri Simson on nimetanud ühe probleemi tahuna Ringsu sadamat, millel puudub turvaline randumisvõimalus ning võimekus võtta vastu suuri laevu. "Oleks laevad suuremad, poleks nad nii sõltuvuses tuulehoogude tugevusest," sõnas Laasma.