Presidentide kohtumine on Soome politseiorganisatsioonile suur jõupingutus. Tegemist on maailma kahe traditsioonilise suurvõimu kohtumisega ning pingelises poliitilises olukorras võib tekkida erinevaid ohte nii riigijuhtidele kui ka tsiviilelanikkonnale, vahendab Aamulehti.

Soome president Sauli Niinistö arvas eile pressikonverentsil, et ka Venemaa ja USA toovad Helsingisse ohtralt oma julgeolekupersonali. Soomes vastutab riikliku julgeoleku eest aga kokkuvõttes kaitsepolitsei.

Supo kommunikatsioonijuht Jyri Rantala ütles, et sündmus on märkimisväärne ka võimude jaoks. Ennekõike on palju tööd Helsingi politseil.

„See on kogu politseiorganisatsioonile tohutu ponnistus ja julgeolekumeetmete jaoks on vaja suurt hulka isikkoosseisu. Loomulikult annab see tööd ka meie inimestele, kes hangivad informatsiooni,” ütles Rantala.

Helsingi politsei hoolitseb nii kohtumisel osalejate kui ka tavakodanike julgeoleku eest tänavatel ja üritustel. Supo tegutseb taustatoena ja kaardistab võimalikke ohte.

Rantala sõnul ei ole Supo veel jõudnud kõiki ohte välja selgitada. Töö on aga käimas ja see põhineb tavapärasel terroriohu hinnangul.

Helsingist saab 16. juulil maailma poliitiline tulipunkt. Kaitsepolitseil on julgeolekuasjades üks otsustavatest rollidest.

„On selge, et suurriikide juhtide kohtumisega seotud olla võivate ohtude spekter on palju laiem kui mingi väikese riigisisese kohtumise puhul. Hinnangu andmine on aga alanud alles nüüd, kui kohtumise aeg on kindlaks määratud,” ütles Rantala.

Kas võimalikud ohud on sellised, et Supo räägiks nende suurenemisest ka avalikult, kui neid täheldataks?

„Seda on praegusel hetkel võimatu öelda. Me kaalume asju juhtumipõhiselt. Terroriohu hinnangust oleme avalikult rääkinud, aga see protsess on alles algjärgus,” ütles Rantala.