Kui pereema Karmen Kupits rääkima hakkab, on ta suurepärases tujus. Kohvitops käes kommenteerib ta rõõmsalt, et just lahkunud kindlustusametnikud tõid endaga kaasa häid uudiseid.

"Nad olid meil siin terve pika päeva, mõõtsid siit ja mõõtsid sealt, viimaks selgus see, et kindlustus tuleb meile appi," selgitas Kupits. Õnneks oli majale tehtud korralik kindlustusleping, mis võimaldab perekonnal saada tagasi oma maja - nagu Kupitsa sõnul kindlustuse esindajad ütlesid - paremas seisukorras kui varem. Siiski võtab see kõvasti aega ning ega hinnasiltki väike pole. "Ütles, et taastamine läheb 120 000 euro ümber maksma," sõnas pereema.

Peres on viis last - 12-aastased kaksikud, üks 6-aastane ja kolmeeastased kaksikud. Kupitsa sõnul septembris kooli lapsed paraku uuest majast minna ei saa, heal juhul saab uus elamine valmis alles jõuludeks.

Maja varem põlenud

Maja ise on maani maha põlenud. Taastamistööde käigus jäetakse esialgu alles vaid kõige kaugema majanurga neli seina ja needki lükatakse maha, kui peaks selguma, et nende veekahjustused on liiga suured.

"Ostsime selle maja 30 aastat tagasi, siis oli ta juba põlenud maja, kus on vanas osas põlenud palki sees," rääkis Kupits, kes ise kolis majja kui oli vaid üheaastane.

Nüüd on Kupitsast saanud maja perenaine. "Võtsin laenud, et siin kõik korda teha, majapidamine jäi minule ja meie vanematele on kõik tagatud, nemad saavad siin ilusti elada oma elupäevade lõpuni," selgitas naine.

Aegamööda on perekond maja laiendanud, täiendanud ning kõpitsenud. Täna toodi põletusrusude alt välja kontorikaustad, mis on kõik sulanud üheks tükiks. Lahti kangutatud kaante vahelt tuli välja esialgne ehitusplaan, mis ei sarnane teps sellele, mis maja enne põlengut oli.

Põhjus elektris

Täna käis lisaks kindlustusagentidele krundil ka tuletõrje, kes tegid kindlaks, et tulekahju tekkepõhjus oli elektrijuhtmetes. "Mu isa süüdistas ennast, et tema käis ja toimetas seal kuuri all, aga täna oleks kui kivi südamelt langenud," rääkis Kupits.

Perekond on õnnetuse esimesest šokist taastunud, eriti nüüd, kui on teada ka täpne tulekahju tekkepõhjus ning kindlustuselt positiivne lubadus. Maja lammutamisega hakatakse pihta järgmisel nädalal.

"Kõik on praegu ju puhkusel, kuigi väga tahetakse aidata," oli Kupits tänulik. Ta tõi näite, et täna käinud kindlustusametnikud olid samuti puhkusel - tulid mandrilt perega saarele puhkama, aga et suurpere kipitas hingel, siis mindi maja üle vaatama.

Ta pakatab tänulikkusest inimeste suhtes, kes on neid juba praegu aidanud. "Lapsed istuvad nende saadetud riidekottide ja mängude otsas, tüdrukutel oleks nagu moeshow," naeris ta.

Otsib maamaja

Inimesed on saatnud tehnikat, aga ka suure telgi, vagunelamu ning Cramo saatis soojaku, kus perekond pesitseb. "See on isegi omamoodi tore, suvine aeg, siin niimoodi toimetada, poistel on oma vagunelamu," rääkis naine.

Ööbitakse ikkagi Kupitsa õe juures korteris - 80-ruudune pesa on küll mõnus, aga 12nekesi jääb natukene kitsaks. Niisiis on Kupits kodu otsingutel selleks ajaks, kuni käib majaehitus.

"Kindlustus lubaks mul ka viie tärni hotelli võtta, aga mina tahaksin ikkagi maja, mis oleks lähedal koolile ja vanakestel hea olla," rääkis pereema, "oleme siin ju kõik maa lapsed, mul kõik peenramaad oma kodus,".

Kuigi perele on juba pakutud ajutiselt korterit, siis otsib Kupits edasi, eriti kuna asenduskodus peab viibima teadamata ajaks. "Mul on viis last, me pole just kõige vaiksemad inimesed, kohe tekib kõrvalkorterisse müdin ja ega me kodus pole vaikselt jooksmist just harjutanud," naeris ta.

Senisest kodupaigast oli perelastel kooli tühised kolm kilomeetrit, õe kodust 12. "Praegu on küll suvevaheaeg, mul poisid olid juba hoopis vanaema juures, aitasid seal natukene ja said mere äärde, väiksemad käivad veel nädala lasteaias," sõnas Kupits.

Hävisid mälestusasjad

Kõige enam on kahju naisel laste joonistatud kaartidest ja titena tehtud käejälgedes. "All toas olid mul suured poisid, nad on suured jalkafännid, seina peal olid neil diplomid ja medalid, need kõik läksid. Aga eks neil tuleb juurde võidelda!" rääkis ta. Lasteasjadest neelas tuli ka aastate jooksul tekkinud talveriide tagavara.

"Eks tulevad sünnipäevad ja jõulud, küll need lapsed uued mänguasjad saavad, need on ju ainult asjad," rääkis naine muretult. Kõik asjad on asendatavad, näiteks õmblusmasin ja arvutid, mis tulekahjus hävisid.

"Minu enda tuba sai mitte tule- vaid kuumakahjustusi, kõik riidepuud on kokku sulanud pikas jorus. Seal kapis olid rahvariided ja pulmariided," rääkis ta edasi. Pulmariided olid paaril maalähedased, linasest tehtud ning käsitsi peale tikitud.

"Rahvariided on ka kallid asjad, mul mees käib tantsimas ja kuigi kindlustus saab asendada riide, ei saa ta mulle tagasi anda sama pulmakleiti," sõnas Kupits.

Õnnetuse juhtudes oli perekond teel Pärnusse sugulaste poole jaane veetma. Kõne saadi poolel teel Pärnu poole, mille peale keerati kohe ots ümber ning mindi tagasi. "Mina sain ainult helistada, et kas tuli on kustnud ja sain siis vastuseks, et ei, tuli ei ole ikka veel kustunud," vaatas Kupits juhtunule tagasi. Kõigil oli kaasas vaid kolme päeva jagu eluks vajalikku. Esimese toiduabi on andnud perele punane rist ja Maxima.

Kummalised kogemused äridega

Majja põles ära perekonna seitsmekohaline buss. "Käisime ARKis, et buss registrist maha võtta, aga kuna meil pole ei passi ega numbrimärke enam alles, ütles ARK, et ei saa bussi maha võtta," rääkis Kupits asjajamisest tulekahju järgselt, kusjuures bussi saab registrist ära võtta ajutiselt. "Mis ma nüüd käingi iga kahe aasta tagant ja võtan ta ajutiselt maha," arutles naine.

Pere püüdis lõpetada veel oma lepingut Viasatiga, kui ilmnes samuti, et lepingust saab loobuda 90 päeva kaupa. "Mul põles telekas ära, mida ma maksan seda programmi, kui ma midagi ei näe, 90 päeva ei maksa, üks päev maksan, ja siis jälle maksan?" muigas pereema. Kuigi olukord teeb nõutuks, võetakse asju huumoriga, sest lõppkokkuvõttes jäid ju kõik terveks.

Seniks kuni perekond pakilisi muresid lahendab, jahtuvad maja seinad, sest kui käsi vastu panna, tunneb veel päevi hiljem lõõmanud punakuke tagajärgi.

---

Soovi korral saab Karmen Kupitsat ning tema perekonda abistada annetades kontonumbrile EE362200221018924782.