Pärast umbusaldushääletuse algatamist eelmise peaministri Mariano Rajoy vastu ja selle võitmist peaministriks tõusnud Sánchez on valinud majandusministriks Euroopa Komisjoni endise eelarvepeadirektoraadi peadirektori Nadia Calviño.

Välisministriks valis Sánchez Euroopa Parlamendi endise presidendi Josep Borrelli. Ka muidu on valitsuses palju naisi ja Euroopa kogemust.

Sánchez on alati rääkinud endast kui Euroopa projekti uskujast ning ta ütles eelmisel nädalal, et tahab juhtida „tugevalt Euroopa-meelset” valitsust.

Uuele valitsusele lähedal seisvate allikate sõnul tahab Sánchez aga mängida ka suuremat rolli Euroopa debatis sügavama lõimumise üle, mis sai tõuke reformimeelse Emmanuel Macroni valimisega Prantsusmaa presidendiks aasta tagasi.

Ühe allika sõnul on uus valitsus rohkem ühel kursil Prantsusmaa kui Saksamaaga.

Sánchez ütles reedel pärast umbusaldushääletust Rajoy vastu, et uue valitsuse esimene eesmärk on olla kooskõlas Euroopa fiskaaleesmärkidega ning tagada eelarve- ja makromajanduslik stabiilsus.

Uus rahandusminister Calviño on töötanud Euroopa Komisjonis alates 2006. aastast ning tegelnud mitmete valdkondadega alates siseturust kuni eelarveteni. Ta oli üks juhtivaid tegelasi, kes lõi korda uute pankade finantsregulatsioonide uputuses pärast Euroopa Liidu finantskriisi.

Ühe Euroopa Liidu diplomaadi sõnul tekitas Calviño ametisse nimetamine Brüsselis otsekohe usalduse uue valitsuse vastu, mis on teravas kontrastis Itaalia uue valitsusega.

Borrelli nimetamine välisministriks teenib kaht eesmärki, teatasid valitsusele lähedased allikad. Lisaks valitsuse Euroopa-meelsuse kinnitamisele saadab see ka signaali, et Sánchez jätkab Rajoy kurssi Kataloonia iseseisvusliikumise suhtes. Seda vaatamata sellele, et Sánchez tuli võimule Kataloonia rahvuslaste erakondade toel.

Borrell, kes on küll ise katalaan, on Kataloonia separatismi väljapaistev kriitik.