Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et haiglasse jõuavad erakorralist ravi vajavad ravikindlustuseta, kuid tegelikult töötavad patsiendid, kellele tehakse kalleid erakorralisi protseduure.

Skeemi järgi jõuab patsient enne erakorralist protseduuri helistada oma tööandjale. Tunni aja pärast selgub, et patsiendi nime taha on haigekassa kindlustuse registris ilmunud linnuke – ootamatult on talle tekkinud kehtiv ravikindlustus. Arstid peavad seda kõigi teiste oma makse ausalt maksvate inimeste vastu äärmiselt ebaõiglaseks.

"Kogu palk peab Eestis olema sotsiaalmaksuga maksustatud ning igal töötaval inimesel peab seega olema ka ravikindlustuskaitse," ütles Rõivas Delfile.

"Kui inimene on saanud palka, aga sotsiaalmaksu makstud ei ole, saab tegemist olla maksupettusega ning maksuamet peaks maksu sisse nõudma tagantjärele," leidis Rõivas.

Ta märkis, et lisaks töötavatele inimestele laieneb tervisekindlustus Eestis ka kõigile pensionäridele, registreeritud töötutele, rasedatele ning väikelapse vanematele. "Ehk teisisõnu — kõigil soovijatel on võimalik kindlustuskaitse saada."

Minister Riina Sikkuti pakutud lahendus — ravikindlustus kõigile, sh ka maksupõlguritele — annaks Rõivase hinnangul äraspidise tulemuse, sest soodustaks veelgi ümbrikupalkade maksmist.

"Ametisolev valitsus on mitme otsusega suurendanud ümbrikupalkade maksmise atraktiivsust — nii astmeliselt tõusev maksukoormus kui sissetulekust sõltuvad trahvid ning sissetulekust mittesõltuv pension vähendavad motivatsiooni maksta ja saada ausat palka. Ühetaoline ja võimalikult lihtne maksusüsteem seevastu suurendab motivatsiooni maksusid korrektselt tasuda," rääkis Rõivas.

Ta lisas, et ravikindlustusega seotud teemad on riigikogus eeskätt sotsiaalkomisjoni pädevus, aga kui lähtuda sellest, et kasvanud on maksupettuste hulk, peaks kindlasti ka rahanduskomisjon selle teema vastu huvi tundma. "Seni see meil päevakorras olnud ei ole."