Iraani tuumapotentsiaali hindab Iisraeli peaministri Ariel Sharoni tellimusel koostatud ja osalt ajakirjandusse lekkinud raport. Julgeolekuallikate sõnul prognoositakse selles, et Iraanil on kolme aasta pärast vahendid tuumapommi valmistamiseks.

Teheran eitab tuumarelvaplaane, kinnitades, et kogu tema tuumaalane tegevus on mõeldud rahumeelseks energia tootmiseks.

Iraan süüdistab Iisraeli katses juhtida rahvusvahelise kogukonna tähelepanu oma tuumaarsenalilt kõrvale, heites varju oma vaenlasele.

Aastal 2000 teatasid Iisraeli julgeolekuallikad, et Iraan on viie aasta pärast valmis tuumarelva looma ning on välja töötamas kaugmaaraketti, mille lennuulatus küünib Tel Avivini.

Nüüdseks on pilt muutunud, sest USA juhitud sõda Iraagi vastu on suurendanud Lääne huvi ka naaberriigis Iraanis toimuva vastu ning Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) on asunud kontrollima Iraani tuumaprogrammi.

Juba üle aasta on aga USA tulutult püüdnud mõjutada IAEA-d raporteerima Iraanist uraanirikastusprogrammi varjamise eest ÜRO Julgeolekunõukogule, millel on voli sanktsioone kehtestada.

“Iraagis ollakse arvamusel, et rahvusvaheline surve ja sanktsiooniähvardus on sundinud Iraani oma tuumaambitsioone ohjeldama, võibolla küll ainult varustuse ja teabe varjamisega,” ütles Jane’si analüütik Alon Ben-David.

“Aga keegi ei usu, et Iraan on oma programmi peatanud,” lisas ta.

Asjatundjate sõnul on sellest hetkest, kui riik on kogunud piisavalt tuumakõlbulikku uraani, relva ehitamine vaid kuude küsimus.

USA juhitud vägede Iraaki tungimine ja Lääne kannatlikkus Põhja-Korea kohtlemisel on viinud Iraani järeldusele, et Pyongyangil juba on tuumarelv. See on sundinud Teherani kiirustama.

“Iraani liidrid tulid pärast Iraagi sõda kokku ja otsustasid, et Põhja-Koread ei rünnata, kuna tal on pomm. Iraani rünnati, sest tal ei olnud,” ütles üks Lääne diplomaat luureraportitele viidates.