Vanalinna päevade peakorraldaja on Hopneri maja juhataja Anne Velt, kelle sõnul piiluvad seekordsed päevad rohkem lähiajalukku, otsivad hetki ja samme juba traditsiooniliste ettevõtmiste kõrval eriti viimase saja aasta seest.

"Kõigil viiel päeval on lähiajalugu tutvustavaid vanalinna ekskursioone meie parimatelt ja säravamatelt vanalinna tundjatelt. Huvilised võivad leida end möödunud sajandi alguse tummfilmi õhtult või swingtantsupeolt, avastamas Raimond Valgre lemmikkohti või hoopis leidmas end trammis, kus loetakse Jüri Üdi luuletusi," loetles Velt.

"Meenutame Georg Otsa loomingut, aga samuti ka, kuidas kõlasid metsavendade laulud või millist sõnumit kandsid endas 1980.–1990. aastate punkarid ja plaaditurg. On läbi aegade armastatud spordialasid - vehklemist, maadlemist, malet, aga ka moodsate nimedega streetworkoute ja fitgamese. Kes tahab, saab rahvuslikul moel tantsu ja laulu lüüa, kellele rohkem meeldivad sambarütmid, leiab sellegi võimaluse meie päevadelt. Ja loomulikult on meeli lummamas ka tänased armastatud tegijad," kergitas Velt sündmustelt saladuseloori.

Avaetendus "Sajandi unistus", mis toimub 30. mail kell 19 Raekoja platsil, pakub vaatajatele haarava romantilise kontsertetenduse sajandi tormilistest sündmustest, aga ka uskumatu elamuse jalgratturi sõidust mööda köit Pühavaimu kiriku tornist Raekoja torni.

Etenduse lavastab Vahur Keller. Peategelast kehastab Kait Kall, kelle esitatud tekstid on kollaaž eesti luuletajate loomingust. Muusikajuht on Siim Aimla, solistideks Hedvig Hanson ja Silver Laas, kes esitavad igast laval kujutatud kümnendist tuntumaid palu. Neile lisanduvad Piret Torm-Kriisi juhendatud tantsutrupi Modus ajastusse sobituvad tantsud.

Käesoleva Euroopa kultuuripärandiaasta puhul süvenetakse teemasse ka vanalinna päevadel. Traditsioonilise konverentsi asemel minnakse aga kõnelejate-arvajatega seekord tänavatele, otse rahva keskele, et arutada kultuuripärandi ja väärtuste teemal.

Ekspertide kõrval on ka publik oodatud kaasa mõtlema ja rääkima. Iga päev toimub haarav mõttekoda, kus oma ala eksperdid lahkavad kultuuripärandi valguses ühiskondlikult kõnetavat teemat.

Vanalinna päevade programm vaatleb iga päev eri ajastut ja kannab sellele vastavat sõnumit:

30. mail "Rõõmsalt rahvuslik" (1918-1938)

31. mail "Musta varju all" (1939-1955)

1. juunil "Elu nagu filmis" (1956-1980)

2. juunil "Laulame lahti!" (1981-1991)

3. juunil „Muutlik vabadus" (1992-2018)

Lisaks valikprogrammile on kavas ka iga-aastased traditsioonilised ettevõtmised.

Täpsem programm on lehel www.vanalinnapaevad.ee ja programmivihikutes, mida leiab: Tallinna linnakantselei teenindusbüroost, Tallinna Kesklinna valitsusest, Tallinna turismiinfokeskusest, Hopneri majast ja ürituse ajal Tallinna Vanalinna Päevade infopunktides, mis asuvad Raekoja platsis ja Harju tänaval.