“Vastanud on ainult Meremäe vald, neil lihtsalt ei toimugi öösiti alkoholimüüki, pole tanklat,” ütles Võrumaa Teatajale maavalitsuse uimasti- ja HIV/AIDSi ennetusnõukogu esimees Peep Lill.

Ülejäänud volikogud pole pöördumist kas üldse arutanud või pole pidanud vajalikuks pöördumisele vastata.

12. mail toimunud ennetusnõukogu ja ühenduse Alkoholivaba Eesti Võru osakonna korraldatud seminaril heaks kiidetud pöördumises kutsuvad 36 inimest omavalitsusi üles keelama maakonnas öine alkoholimüük ning ühtlasi tõhustama kontrolli, et alkohol ei jõuaks alaealisteni.

Pöördumises seisab, et viimase aasta jooksul on kinnitust leidnud alkohoolsete jookide tarbimise suurenemine maakonna noorte seas, ka alkoholi esmatarvitajate vanus on noorenenud. Allakirjutajate hinnangul soodustab noorte joomarlust võimalus osta alkoholi hetketuju ajel, ennekõike öisel ajal.

Peep Lill ütles, et ootab vastust eeskätt Võru linnalt, Võru vallalt ning Vastseliina ja Antsla vallalt ehk omavalitsustest, kus ööpäev läbi avatud müügipunkte on kõige rohkem.

Ühtlasi rõhutas ta, et kui müügikeeld kehtestada, tuleks seda teha naaberomavalitsustes korraga, näiteks Võru linnas ja vallas. “Võrust Vastseliina enam sõitma ei hakataks,” ütles Lill.

Kui aga keelu seaks sisse üksnes Võru linn, korduks Lille sõnul Tallinna olukord: pealinn keelustas müügi, aga kasu lõikavad selle pealt Harjumaa ettevõtjad, kuna linna piiri taga on alkoholimüük ööpäev läbi lubatud.

Võru linnavolikogu öise alkoholimüügi keelamist arutanud pole, küll on seda teinud võimuliit, ütles linnavalitsuse sotsiaalnõunik Toivo Teekel. “Seda mõtet pole ma maha matnud,” lisas ta.

Pöördumisele pole Teekel pidanud vajalikuks vastata, kuna ta ise on üks neist, kes mais sellele alla kirjutas. “See kiri on nüüd nagu mulle endale ja kuidas ma endale nüüd vastan,” lisas ta.

Teekel tunnistas, et varem olnuks tal volikogu liikmenal lihtsam küsimus päevakorda tõsta, kui on nüüd linnavalitsuse ametnikuna. “Ma olen sellest koalitsioonis kõnelnud ja see jäi kodutööks, mis me Võru alkoholipoliitikaga ette võtame,” lisas ta.

Teekel avaldas lootust, et alkoholimüügi piirangute küsimus tuleb volikogus arutlusele sügisel.