Rootsi õhujõudude õppuse FVÖ 18 (Flygvapenövning 2018) eesmärk on õhujõudude praktilise juhtimise ning flotillide ja baaside käitumise harjutamine Rootsi kaitsmiseks relvastatud rünnaku vastu. Õppus põhineb riiklikul suurkonfliktistsenaariumil kõrgtehnoloogilise vastase vastu. FVÖ 18-l on prioriteedid õhukaitse juhtimine ja läbiviimine ning õhutransport koos helikopterite toetusega mereväele mereväeõppuse Swenex raames. Harjutatakse ka koostööd õhutõrje ja mereväeüksuste vahel, teatab Rootsi kaitsevägi.

FVÖ 18 on õhuväe taktikaline juhtimisõppus, mis viiakse läbi rakendusliku õppusena, millel on osavõtjaid õhujõudude kõigist üksustest ja kus tegevus toimub ööpäevaringselt viie päeva jooksul. Õppusest võtavad osa ka Rootsi mere- ja maavägi.

„Selleaastasel õppusel jätkatakse ja süvendatakse prioriteediks olevat Soome-Rootsi koostööd. Soome lennukid ja helikopterid kaasatakse Rootsi kaitsesse, aga nad mängivad ka oskuslike vastaste rolli oma F-18-tega Turust. Uus on see, et esimest korda baseerub Rootsi lennudivisjon Eestis. See suurendab veelgi meie võimet teha koostööd teistega ning annab paremad õppuse tingimused, mis puutub õhuruumi kasutamisse,” ütles õppuse juht Claes Isoz.