Pavel viitas kommunistide nõudmisele, et Tšehhi osaluse tugevdamine tuleb valitsuse programmist kustutada, muidu ei toeta nad ANO ja sotsiaaldemokraatide (ČSSD) vähemusvalitsust usaldushääletusel parlamendi alamkojas, vahendab Prague Daily Monitor.

ANO ja ČSSD valitsuse programm sisaldab Balti õhuturbes osalemist ja Tšehhi osaluse tugevdamist sõjalistes missioonides Iraagis ja Afganistanis. Kommunistid, kelle toetusest uus valitsus sõltuma hakkab, on aga selle vastu.

Saates osalenud ÜRO peaassamblee endine president ja Tšehhi endine välisminister Jan Kavan (ČSSD) ning Praha rahvusvaheliste suhete instituudi direktor Petr Kratochvíl olid ühel meelel, et kommunistid on peamiselt vastu Tšehhi osalemisele NATO ettenihutatud jõududes Balti riikides, mis on suunatud Venemaa vastu.

Kavan ütles, et peaks Tšehhi sõdurite Balti riikidesse saatmata jätmist vastuvõetavaks, kui see viiks stabiilse valitsuse moodustamiseni.

Kindral Pavel nimetas seda aga äärmiselt kahjulikuks kompromissiks. „See kahjustaks meie suhteid mitte ainult Baltimaade ja NATO idatiivaga, vaid teised NATO ettenihutatud kohalolekusse panustavad partnerid peaksid seda ka solidaarsuse ja lojaalsuse puudumiseks alliansi suhtes,” ütles Pavel.