New York Timesi nähtud finantsandmed näitavad, et Cohen kasutas riiulifirmat nimega Essential Consultants LLC mitmeteks ärioperatsioonideks, mis läksid palju kaugemale, kui on avalikult teada. Tehinguid kogusummas vähemalt 4,4 miljonit dollarit tehti läbi Essential Consultantsi alates ajast veidi enne Trumpi presidendiks valimist kuni selle aasta jaanuarini, selgub dokumentidest.

Varem teadmata olnud tehingute hulgas oli ka umbes 500 000 dollari eest makseid New Yorgi investeerimisfirmalt Columbus Nova, mille suurim klient on ettevõte, mida kontrollib Vene oligarh Vekselberg. Columbus Nova advokaat nimetas seda raha eile konsultatsioonitasuks, millel ei olnud Vekselbergiga midagi pistmist.

Viited tehingutele ilmusid esimest korda päevavalgele dokumendis, mille postitas Twitterisse pornostaar Danielsi advokaat Michael Avenatti. Essential Consultants maksis Danielsile 130 000 dollarit, et ta vaikiks oma väidetava suhte kohta Trumpiga.

New York Timesi uuringud kinnitavad paljut, millest Avenatti teatas. Dokumentide ja intervjuude ülevaatamine heitis aga lisavalgust Coheni tehingutele Vekselbergiga seotud firmaga. Vekselbergi peatasid ja küsitlesid teda varem sel aastal ühes lennujaamas Venemaa USA presidendivalimistesse sekkumist uuriva eriprokuröri Robert Muelleri meeskonna liikmed.

Kokkuvõttes annavad New York Timesi ja Avenatti andmed kõige üksikasjalikuma pildi Coheni äriasjadest ja finantsskeemidest enne ja pärast presidendivalimisi. Föderaalprokuratuur viib Coheni üle läbi juurdlust muu hulgas võimaliku pangapettuse ja valimisseaduse rikkumise asjus.

Avenatti väidab, et Essential Consultantsi kasutamine võis rikkuda pangandusseadusi. Dokumentide järgi oli vähemalt osa rahast, mis Essential Consultantsist läbi käis, pärit allikatest ja sellistes summades, mis ei lange kokku ettevõtte deklareeritud eesmärkidega.

Cohen kasutas seda ettevõtet ka 250 000 dollari vastuvõtmiseks suurelt vabariiklasest annetajalt Elliott Broidylt 2017. ja 2018. aastal, et maksta endisele Playboy modellile, kelle Broidy väidetavalt rasedaks tegi.

Maksed Columbus Novalt pärinevad eelmise aasta jaanuari ja augusti vahelisest perioodist. Ettevõtte USA tegevjuht ja Vekselbergi sugulane Andrew Intrater annetas Trumpi inauguratsiooniks 250 000 dollarit. Tema ja Vekselberg viibisid üritusel kohal koos ja kohtusid seal Coheniga, teatas asjaga kursis olev allikas.

Konsulteerimisleping oli väärt miljon dollarit ja see pidi kehtima aasta, selgub New York Timesi nähtud dokumentidest. Columbus Nova otsustas aga kokkuleppe poole pealt lõpetada, sest sai vähe investeerimisideid ja mitte ühtki tegelikku tehingut.

Cohen asutas Essential Consultantsi Delaware’i osariigis vähem kui kaks nädalat enne seda, kui sõlmis tehingu Danielsiga.