Sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt ütles enne istungit, et istungile on kokku kutsutud kõik osapooled, sest kogukonnal ja avalikkusel on selle teemaga seoses olnud põhjendatud küsimusi rohkem kui vastuseid. "See on kaasa toonud hirmu, et riik on oma kaugemates piirkondades elavad inimesed hüljanud," lausus Kütt. Ta lisas, et vaja on kindlust, et see nii ei ole.

"Kahjuks on tekkinud olukord veelkordne näide, et tervishoiu korraldust puudutavad otsused peavad olema põhjendatud ja inimestele selgitatud. Samuti peavad need olema läbi viidud põhimõttel mõeldud – tehtud, mitte tehtud – mõeldud," toonitas Kütt.

Kollektiivse pöördumise esitanute sõnul ei toeta Valga haigla sünnitusosakonna sulgemine Valga valla ega Eesti arengut. Nende hinnangul poleks osakonna sulgemisel tagatud piisav abi kiireloomuliste sünnituste korral, kuivõrd teised sünnitusosakonnad on liialt kaugel.

Istungile on kutsutud pöördumise esitanute, sotsiaalministeeriumi, Valga haigla, Eesti lastearstide seltsi, Eesti naistearstide seltsi ja Eesti haigekassa esindajad.

Märtsi keskpaigas teatas haigekassa, et on teinud Tartu ülikooli kliinikumile ettepaneku sulgeda sünnitusosakonnad nii Põlva kui Valga haiglas.

Otsuse osakonna sulgemiseks langetasid haiglate nõukogud, mille mõlema esimees on SA Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto.

Valga haigla nõukogu otsustas 10. aprillil toimunud koosolekul, et haigla sünnitusosakond suletakse käesoleva aasta 1. juulist.

Põlva haigla nõukogu otsustas juba varem, et sünnitusteenuse osutamine lõpetatakse seal alates 1. oktoobrist.