„Vägivaldseid konflikte põhjustavad peamiselt ebavõrdsus ning poliitiline, sotsiaalne või majanduslik tõrjutus,“ rääkis Ratas täna ÜRO esimesel kõrgetasemelisel rahuloome konverentsil. „Seetõttu saab püsivat rahu saavutada vaid demokraatliku valitsemise, õigusriigi, inimõiguste kaitsmise ning läbipaistvate ja vastutust kandvate riigiasutuste kaudu,“ kõneles peaminister.

Ratas lisas, et samuti on oluline mõista naiste ja noorte kandvat rolli rahu hoidmisel. Naiste ja laste õigused ning neile hariduses, tööelus ja ühiskonnas võrdsete võimaluste tagamine on Eesti välispoliitika üks peamisi inimõigusalaseid prioriteete.

Eesti osaleb praegu kolmel ÜRO rahuvalvemissioonil kokku 44 kaitseväelasega ning oli eelmisel aastal rahuloomekomisjoni liige. Eesti toetab iga-aastaselt ÜRO rahuloomefondi 75 000 euroga. Fondi toel viib ÜRO ellu projekte 20-30 riigis, nende seas Aafrikas Saheli piirkonnas, Libeerias, Lõuna-Sudaanis jne. Peamisteks eesmärkideks on rahulepete elluviimise, konfliktide rahumeelse lahendamise, majanduse taastumise ning riigistruktuuride loomise toetamine.

Peaminister kohtub täna eraldi ÜRO peasekretär António Guterresega, kellega arutab konflikte ja humanitaarkriise Süürias ja Ukrainas. Kohtumised on plaanis ka Gambia president Adama Barrow ning Kesk-Aafrika Vabariigi president Faustin-Archange Touadéraga.