Delfi võttis täna ühendust mitmete sotsiaaldemokraatidega üle Eesti. Kõik ütlesid kui ühest suust, et erakonna esimees Jevgeni Ossinovski on tubli ja töökas inimene ning hea juht. Ometigi on sotside toetus tema ametisoleku ajal langenud rekordiliselt madalale – pelgalt kuue protsendini. On neid, kes kannavad keelt ja osutavad näpuga just Ossinovski suunal, öeldes, et see on tema karuteene.

Sotside kraesse on jäänud ka kogu alkoholipoliitikaga seonduv. „Alkoholipoliitika ei ole ju iseenesest vale, vahest hoopis valesti rakendatud?” tõstatab küsimuse Sangaste sotside esimees ja SDE volikogu liige Kaido Tamberg. „Asi sai ju alguse hoopis teisest parteist, aga seda kommunikeeriti halvasti ja viidi ka väga läbimõtlematult ellu.”

Ta rõhutas, et plaanid ja tegevuskava peaks olema konkreetsed, kuid praegu jäävad nad sageli liiga laialivalguvaks.

Liigne salongipoliitika

Tambergi jutust ilmnes aga veel üks probleem erakonnas, nimelt otsustatakse Sotsiaaldemokraatlikus Erakonnas, nagu ka paljudes teistes parteides, sageli asju tipp-poliitikute keskselt. „Asju arutatakse salongipoliitikale omaselt,” möönis Tamberg ja lisas, et sageli otsustab juhtkond midagi, käib selle juba erakonna nimel lauale ja alles tagantjärele tuleb see erakonna volikogus arutlusele. „Minu isiklik arvamus on, et Eesti poliitika on üldse liiga tagakambri-põhine,” lisas ta.

Küll aga rõhutas Tamberg, et kehvas sisekommunikatsioonis ei saa süüdistada erakonna esimeest või juhtkonda. "Nemad peavad seisma hea selle eest, et sisekommunikatsioon toimiks," ütles ta.

„Rääkides järgmisest töö- ja terviseministrist, siis jah, ka seda ei ole organisatsioonisiseselt arutatud,” alustas Tamberg, „saan täiesti aru, et sellega kaasneks ka ohud, aga peaks olema mingi süsteem, kuidas kogu erakond diskussiooni kaasata.”

Mis aga puudutab erakorralisi juhivalimisi, siis Tamberg nentis, et seda pole küll praegu plaanis, aga ei saa ka välistada. „Kui volikogu või juhtkond nii arvab, siis peame selle päevakorda võtma, jah,” ütles ta, kuid lisas, et uuel juhil peaks siiski olema kindel plaan, tegevuskava ja visioon erakonna tulevikust. „Plaanita ei ole ju mõtet juhti vahetada.”