Kokku on Eestis aastate jooksul HI-viirus diagnoositud 9764 inimesel, kellest kõik pole enam elus. 5500 HI-viiruse kandjat käib regulaarselt arsti juures, kuid hinnanguliselt on HIVi haigestunud 6000-7000 inimest, ent kõigile pole HI-viiruse analüüsi tehtud ja nad pole teadlikud, et on haiguse levitajad.

Viimastel andmetel oli HIVi nakkatunuid Tallinnas 23, Harjumaal 8, Ida-Virumaal 9, Narvas 3, Lääne-Virumaal 3, Pärnumaal 2, Saaremaal 1 ja Tartumaal 4.

HIV tõbi on registreeritud 11 inimesel. Enim Tallinnas ja Pärnumaal.

Kuidas HI-viirus levib?

HIV levib peamiselt kaitsevahendita vahekorra kaudu, seda nii homo- kui heteroseksuaalsetes kontaktides. Teine peamine HIV-levikutee on viirusega nakatatud nõeltega süstimine: torke- ja lõikehaavad ehk kõik toimingud, mille käigus nakatatud terariist või kehaeritis satub kontakti nakatumata inimese vereringega.

2016. aasta andmetel levis HIV just enamasti kaitsmata vahekorra kaudu. HIV levikutee heteroseksuaalsel teel oli lausa 49,3 protsendil juhtudest. 13,5 protsenti inimestest said haiguse narkootikumide süstimisel ja 3,9 protsenti juhtudest levis HI-viirus homoseksuaalsel teel.

HIV võib levida ka nakatunud emalt lapsele, raseduse, sünnituse või rinnapiima kaudu, ent seda saab ära hoida, kui ema kasutab raseduse ajal viirusevastast ravi. HIVi nakatunutel soovitatakse sünnitada keisrilõikega ning toita last kunstliku toiduseguga.