Mobiilirakenduse Mamas' Heaven (eesti keeles Emmede Paradiis – toim.) juhatuse liige Sigrid Jaanus tõdes, et teab Saaremaal vaid kahte kohta, kus last avalikus kohas mähkida saab. „Imetamistuba koos mähkimislauaga on nüüdseks uue lahendusena olemas Saaremaa kaubamajal. Mähkimislaud on ka Chameleoni kohviku mängutoas,“ teadis ta.

Kuigi mähkida saab ka bensiinijaamade invatualettides, ei soovita Jaanus neid kasutada. „See pole hügieeniline ja lapse jaoks mõeldud,“ sõnas 1,5-aastase lapse ema. „Selleks ongi vaja avalikesse kohtadesse paremat lahendust.“

Beebitelgi idee taga on kolm naist: peale Sigrid Jaanuse veel Evelyn Valtin ja Mirjam Aimla. Valtin on sotsiaalmeediagrupi „Mähkimis- ja imetamistoad Eestis“ algataja ning aastaid olnud erinevate vabaühenduste eestvedaja ja aktiivne vabatahtlik. Aimla disainib Eesti kunstiakadeemias tootedisaini magistritöö tulemusena privaatset imetamis- ja mähkimislahendust ning lööb kaasa beebitelkide kujundamisel.

Suur vajadus

Hooandja kaudu soovivad tegusad naisterahvad koguda 2600 eurot, mille eest soetatakse telgi sisustus, vihmakate, esik ja lisapõhi. Samuti kaetakse festivalidel osalemisega seotud transpordikulu, ostetakse piisavalt mähkmeid, niiskeid salvrätikuid jt vajalikke tooteid.
„Juhul kui Hooandja kaudu koguneb 4200 eurot, saame soetada ka teise telgi koos sisustusega ning osaleda oluliselt rohkematel suveüritustel, laatadel ja messidel,“ lisas Jaanus.

Kogu idee sai naise sõnul alguse isiklikust kogemusest ning soovist, et ka väikelaste emad saaksid pärast lapse sündi võtta osa suvistest väliüritustest ja paremini lõimuda. „Tehtud on kaks küsitlust: ühele vastas 832 ema ja Mirjami magistritöö küsitlusele vastas 1197 ema,“ selgitas Jaanus. „Mõlemast selgus, et avalikus ruumis puuduvad võimalused imetada või mähkida ja eriti just üritustel. Detsembris mõtlesingi, et tuleks beebitelk luua.“

Aimla küsitlusest selgus, et 955 ema arvates ei ole Eestis piisavalt avalikke imetamis- ja mähkimisvõimalusi. Pooled vastanutest on tundnud puudust mugavast mähkimis- ja imetamisvõimalusest just vabaõhusündmustel. Ligi 700 ema on pidanud autos toimetama ja 393 ema mähkima last vankris.

Mitmed võimalused

Jaanus lubas, et isegi kui Hooandja kaudu soovitud summa kokku ei tule, ollakse 26. mail Kuressaare tänavafestivalil beebitelgiga siiski kohal. „Toetusega saab loomulikult parema sisustuse, kuid ka väga vajaliku esiku, kuhu jätta vankrid või vihmaga varju alla minna. Loodan siiski, et saame raha kokku, sest teeme ju õiget asja,“ jäi ta positiivseks.

Beebitelgis on mähkimisalus, pehmed istmed, madratsid, sanitaarne ja lõhnakindel mähkmekonteiner, sisevalgustus hämarate õhtute puhuks, elektripistikud ja vajalikud tooted kasutamiseks. Kindlasti saab telgis ka mähkmeid soetada, mänguasjadega meelt lahutada ja kergkäru või kandelina laenutada.

EV100 puhul kingivad naised lapse imetamise ja mähkimise võimalustega kaardistatud tasuta mobiiliäpi. Nii telefonis kui veebis toimiva rakenduse abil on võimalik tuvastada üle Eesti avalikus ruumis asuvad poed, kaubanduskeskused, tanklad ja teised asutused ning samuti beebisõbralikud vabaõhusündmused.

Mobiilirakenduse ja veebilehe disainimisse panustab Madis Vaher ning rakenduse arendamise eest vastutab Andrus Naulainen.

* * *
Kes soovib omalt poolt ideed toetada, saab seda teha kuni 7. maini SIIN
sõna linkida selle aadressiga https://www.hooandja.ee/projekt/beebitelgid-vabaohusundmustele

Hooandja eduka kampaania lõppemise järel lisame kolme nädala jooksul kõikide hooandjate nimed vastavalt valitud kingitusele Mamas’ Heaven Facebooki ja kodulehele ning mobiiliäpi rakenduse juurde.

Sündmuste pääsmete kättetoimetamiseks võtame iga hooandjaga personaalselt ühendust. Mamas' Heaveni telgi kasutamise võimaluse lepime eraldi kokku. Summer Lounge kodukohvikusse on toetajad oodatud 28. juulil.

* * *
Beebitelgi asukohad

26.05. Kuressaare tänavafestival
1.–2.06. Viljandi hansapäevad
29.-30.06. Retrobest Festival 2018 „Suvepuhkus“
4.–6.07. Õllesummer
13.–14.07. II keskaja päevad Viljandi ordulinnuses
20.–21.07. Hiiu Folk
26.–29.07. XXVI Viljandi pärimusmuusika festival
10.–12.08. Viru Folk
19.08. Ökofestival
25.08. Jäätisepidu 2018 Tallinna Lauluväljakul
26.08. Lasnamäe päevad