14 498 kilomeetri pikkune Qantase lend QF9 kestab veidi üle 17 tunni, vahendab uudistekanal BBC.

Austraalia lennufirma kasutab uuel liinil Boeing 787-9 Dreamlinerit, mis on kaks korda kütusesäästlikum kui Boeing 747, võimaldades Qantasel ellu viia ambitsioonikat plaani ülipikkade lendude graafikusse lisamisest.

Tuntud lennufirma tegevjuht Alan Joyce ütles vahetult enne esimese lennu teeleasumist, et tegu on „mängu muutva liiniga“. Tema sõnul alustati ühendust Euroopaga 1947. aastal „kängurumarsruuti“ pidi, mille teel oli seitse peatust ja mis võttis aega neli päeva. Alles tänavu, üle 70 aasta hiljem jõuti otseliini avamiseni.

Ajaloolise esmalennu pardal, mis väljus kohaliku aja järgi eile õhtul kell 18.49, Lääne-Austraalia osariigi kahe miljoni elanikuga pealinnast Perthist, oli enam kui kakssada reisijat ja 16 meeskonnaliiget.

Vähendamaks ebamugavust sedavõrd pikal lennul, varustati lennuk erinevate funktsioonidega, mis parandavad õhukvaliteeti ja vähendavad kabiini müra.

Otselend võimaldab Perthist Londonisse jõuda umbes kolm tundi kiiremini kui varem, kui tuli teha peatus Lähis-Idas, et tankida või vahetada lennukit. Qantase lend ei ole siiski maailma pikim, jäädes pelgalt 32 kilomeetriga alla Qatar Airwaysi lennule Doha ja Uus-Meremaa suurlinna Aucklandi vahel.