Prokurör esitas kohtule taotluse lõpetada Lääne-Tallina keskhaigla neuroloogi Aleksandr Ranna (64) ja tema poja Dmitri Ranna (27) suhtes menetlus, kuna nende süü ei ole suur ja avalik menetlushuvi puudub, kirjutab ERR.

Prokurör võttis arvesse, et Aleksandr Rand lahkub ametist nii Lääne-Tallinna keskhaiglast kui ka Kallavere haiglast ning enam arstina tööle ei asu.

Samas taotles prokurör kaaskohtualuse Pavel Iorini (27) suhtes kokkuleppemenetluse kohaldamist ja talle 6900-eurose rahalise karistuse mõistmist.

Iorini kaitsja vandeadvokaat Dmitri Školjar nentis, et tema kaitsealuse puhul polnud oportuniteedi kohaldamine võimalik, kuna ta on kriminaalkorras karistatud ja pani uue kuriteo toime katseajal.

Süüdistuse järgi väljastas Aleksandr Rand tasu eest vajalikke arstitõendeid, arstitõendite müüki vahendas poeg Dmitri Rand ja kogu skeemi juhtis Pavel Iorin, kes väljastas libatõendeid ka ise ning võltsis selleks Aleksandr Ranna allkirja.

Kaitseressursside ametile aastatel 2011–2014 jõudnud tervisetõendite tegelikkusele mittevastavuse tuvastas keskkriminaalpolitsei käivitatud kriminaaluurimine.

Uurimine tuvastas, et võltsitud tõendite alusel said noormehed ajateenistusse minekuks ajapikendust või vabastati ajateenistusest ning tõendid maksid 200–1000 eurot.

Libatõendid hankinud 18 noormehe suhtes on juba varem kriminaalasjad otstarbekuse kaalutustel lõpetatud ning neile pandi kohustus tasuda riigituludesse 1000 eurot.

Kohus teeb otsuse 29. märtsil.