Norral on Venemaaga ühist maismaapiiri 196 kilomeetrit. Piir saab alguse Põhja-Jäämere äärest Grense Jakobselvist ja lõpeb Krokfjelletis (soome keeles Muotkavaara), kus on kolme riigi, Norra, Soome ja Venemaa piiride kokkupuutepunkt, vahendab Yle Uutiset.

Petsamo (vene keeles Petšenga) tundrute taga on Venemaa tuumarelvad ja raketid. Norra luureteenistuse teatel on Venemaa paigutanud Petsamosse Norra piiri lähedale ballistilisi rakette Iskander, mille lennuulatus katab kogu Põhja-Norra. Luureteenistuse esmaspäeval avaldatud aastaraamatu „Fokus 2018” järgi harjutatakse Venemaa õppustel tänapäeval Põhja-Norra hõivamist.

Etterretningstjenesteni juht, kindralleitnant Morten Haga Lund rääkis esmaspäeva õhtul Oslos Venemaa jõudemonstratsioonidest põhjas. Lund rääkis Venemaa eelmisel aastal Põhja-Norra vastu suunatud õhurünnakuõppustest.

2017. aasta märtsis harjutas Venemaa Lundi sõnul Norra Vardø luureradari hävitamist õhurünnakuga. Osales üheksa sõjalennukit.

Maailma võimsamate hulka kuuluv Vardø radar Venemaa Petsamo ranniku vastas on keskne luurevahend Koola poolsaarel asuvate Venemaa kesksete tuumajõudude jälgimiseks. Radar on Norra ja USA riigikaitsekoostöö osa.

2017. aasta mai lõpus harjutas Venemaa Lundi sõnul õhulööki Bodøs asuvate Norra sõjaväeobjektide vastu. Venemaa õpperünnak Bodø vastu toimus Lundi sõnul samal ajal, kui oli käimas liitlaste suur õhutõrjeõppus Norra juhtimisel koostöös Soome ja Rootsiga.

Venemaa viimaste aastate jõu kasutamise ja demonstreerimise tõttu tugevdab Norra praegu oma idapiiri eesliinil paiknevat Lõuna-Varangi garnisoni. Lähiaastatel tuleb sinna lisaks 150-liikmeline jäägrikompanii.

Lõuna-Varangi garnisoni kuuluva Pasviki piiripunkti ülema abi Eirik Hammerhaugi sõnul tuleb oma huvid sobitada maailma julgeolekupoliitilise olukorraga ning piiril peab olema sõjaväeüksusi, et teataks, kust riik algab.