Niinimetatud NotPetya rünnak juunis algas Ukrainast, kus see halvas valitsuse ja ettevõtete arvuteid, ning levis siis üle maailma, peatades tegevuse sadamates, tehastes ja kontorites, vahendab Reuters.

Suurbritannia välisministeerium teatas, et rünnak sai alguse Vene sõjaväest.

„Otsus see intsident avalikult kellelegi omistada rõhutab fakti, et Ühendkuningriik ja tema liitlased ei tolereeri pahatahtlikku kübertegevust,” teatas Suurbritannia välisministeerium oma avalduses. „Rünnak oli maskeeritud kuritegelikuks ettevõtmiseks, aga selle eesmärk oli põhimõtteliselt tegevuse katkestamine. Esmased sihtmärgid olid Ukraina finants-, energia- ja valitsussektor. Selle valimatu ülesehitus põhjustas selle levimise, mis puudutas teisi Euroopa ja Venemaa ettevõtteid.”

Moskva on varem NotPetya taga olemist eitanud.

Rünnak puudutas teiste hulgas näiteks tarbekaupade tootjat Reckitt Benckiserit ja Taani laevandusfirmat A.P. Møller-Mærsk A/S. Rünnaku kogu kahju hinnatakse sadadele miljonitele eurodele.

Suurbritannia kaitseminister Gavin Williamson ütles, et rünnak oli osa sõjapidamise uuest ajastust ja Suurbritannia peab olema valmis reageerima.