"Surinames on juba toimunud kohtumised välisminister Yldiz Pollack-Beighle, parlamendi väliskomisjoni esimehe Andre Misiekaba ja presidendi kantselei esindajaga," ütles riigikogu pressiesindaja Merilin Kruuse Delfile.

Täna kohtutakse Guyana välisministri Carl B. Greenidge’i ning kommunikatsiooni ja infotehnoloogia ministri Catherine Hughesiga. "Hughes käis eelmisel aastal ka e-Riigi Akadeemia korraldatud rahvusvahelisel konverentsil Tallinnas," märkis Kruuse.

Reedel kohtutakse Trinidadi ja Tobago välis- ja CARICOM küsimuste ministri Dennis Mosesega.

Järgmise nädala esmaspäeval on kavas kohtuda Grenada välisministri Elvin Nimrodiga. Ülejäänud kohtumised täpsustuvad jooksvalt.

Lõuna-Ameerika turnee maksab ligi 6000 eurot

Esialgsetel andmetel ulatuvad Mikko Lõuna-Ameerika turnee kulud 5830 euroni. "Selle summa sees on nii lennupiletid, majutus, transfeer kui ka päevarahad," sõnas Kruuse.

Täpne reisi maksumus selgub pärast lähetuse lõppu, kui kõik kuludokumendid on esitatud.

Mikko visiit toimub Eesti ÜRO julgeolekunõukogu liikmeks kandideerimise kampaania raames. Eesti soovib saada nõukogu mittealaliseks liikmeks aastateks 2020–2021.

Möödunud aasta juulikuus alanud ametlik kampaania, mille tarbeks otsustas valitsus eraldada miljon eurot, saadab poliitikuid ja ametnikke laiali väga eksootilistesse riikidesse, kust otsitakse Eesti kandidatuurile toetust.

Möödunud aastal oli kampaaniaks ette nähtud 500 000 eurot ja sel aastal ülejäänud pool miljonit. Sellest eelarvest makstakse kinni ka Mikko turnee kulutused, mis esialgu kaetakse riigikogu kantselei eelarvest. Pärast lähetust esitatakse arve välisministeeriumile, mis kompenseerib ÜRO julgeolekunõukogu kampaania eelarvest kogu visiidile kulunud raha.

Möödunud aasta 13. novembril tõi Eesti Päevaleht lugejate ette ülevaate eksootilisematest riikidest, kus Eestit reklaamitakse. Näiteks viibis siis riigikogu liige Eerik-Niiles Kross juba kolmandat nädalat Aafrikas, kus osales selle sama kampaania raames kohtumistel Botswanas, Sambias, Lesothos ja Lõuna-Aafrika Vabariigis. 5. novembril lendas parlamendisaadik Mart Nutt Kagu-Aasiasse ja pidas kohtumisi Laoses, Bangladeshis, Myanmaris ja Bhutanis.

Marianne Mikko on kõnealuse kampaania raames külastanud Singapuri.

President Kersti Kaljulaid on kokku kutsunud nõukoja, mille liikmete ülesanne on kaasa mõelda ÜRO julgeolekunõukogu mittealalise liikme kampaanias. Riigikogu liikmetest kuuluvad nõukotta Marko Mihkelson, Hannes Hanso, Andres Herkel, Eerik Niiles Kross, Marianne Mikko ja Mart Nutt.

Eesti vastaskandidaat ÜRO julgeolekunõukogu mittealalise liikme kohale Ida-Euroopast on Rumeenia, kes on nõukokku kuulunud neljal korral. Eesti kandideerib esimest korda, kandideerimisotsuse tegi Eesti 2005. aastal. Valimised toimuvad 2019. aasta juunis, mil oma hääle annavad kõik 193 ÜRO liikmesriiki.