Tegemist on esimese kongressi raportiga, milles on üksiksasjalikult juttu Venemaa jõupingutustest demokraatiate õõnestamiseks pärast USA 2016. aasta presidendivalimisi, ning selles ei raisata aega, enne kui süüdistatakse Trumpi Venemaa kasvavale destabiliseerimistegevusele vastamata jätmises USA-s ja üle maailma. Raporti sai enne ametlikku avaldamist oma valdusse Associated Press.

„Kunagi varem ei ole USA president nii selgelt ignoreerinud nii tõsist ja kasvavat ohtu USA rahvuslikule julgeolekule,” hoiatatakse raportis.

Enam kui 200-leheküljelises raportis, mille avaldas senati väliskomitee oluline liige, Marylandi demokraat Ben Cardin, kirjeldatakse Venemaa operatsioone 19 Euroopa riigis.

Cardin ütles, et koostas raporti nii, et ameeriklased võiksid näha Venemaa presidendi Vladimir Putini kogu maailmas demokraatia õõnestamise jõupingutuste tegelikku ulatust ja mõõtmeid.

„Kui president Trump seisab praktiliselt jõude, jätkab hr Putin oma asümmeetrilise arsenali rafineerimist ja otsib tulevasi võimalusi takistada valitsemist ja murendada toetust demokraatlikele ja rahvusvahelistele institutsioonidele, mida Ühendriigid ja Euroopa on ehitanud viimased 70 aastat,” ütles Cardin.

Cardini raportis süüdistatakse otseselt Putinit „järelejätmatus rünnakus demokraatia ja õigusriigi õõnestamiseks Euroopas ja Ühendriikides”. Tundes muret, et Trump ei ole suutnud Vene agressiooni rahvusliku ühtsuse tekitamiseks esile tuua, kutsutakse raportis üles tegema kõvemat häält kongressis demokraatia toetuseks ja rahastamiseks. Kutsutakse üles korraldama komiteedes kuulamisi ja tegema muid erakondade üleseid jõupingutusi Euroopa riikide aitamiseks ja Vene agressioonile vastuseismiseks.

Raportis kutsutakse USA administratsiooni üles täielikult rahastama ja ära kasutama välisministeeriumi asutust nimega Global Engagemant Center, mida raporti järgi kammitsevad välisminister Rex Tillersoni alluvuses aeglus ja enese seatud piirangud. 2016. aastal terroristide propaganda neutraliseerimiseks mõeldud keskuse ülesandeid laiendati eelmisel aastal ja see peab nüüd tegelema ka Venemaa propaganda vastu võitlemisega.

Cardini raportis maalitakse troostitu pilt Euroopa riikidest, mis on Venemaa surve all. Osutatakse aastaid kestnud küberrünnakutele, desinformatsioonile, varjatud sotsiaalmeediaoperatsioonidele, äärmuslike poliitiliste organisatsioonide rahastamisele, korruptsioonile ning ka mõrvakatsetele ja sõjalistele operatsioonidele, mis destabiliseerisid verisulis demokraatlikud valitsused Ukrainas ja Gruusias. Raport toetub tugevalt avalikest allikatest pärit informatsioonile ning intervjuudele Euroopa diplomaatide ja valitsusametnikega.

Nimetades Venemaa tegevust asümmeetriliseks rünnakuks demokraatia vastu, näidatakse raportis, kuidas valimisi isegi sellistes riikides nagu Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa on teadete kohaselt häirinud Moskva toetatud küberhäkkimine, internetitrollid ja äärmuslike poliitiliste organisatsioonide finantseerimine. Raportis tunnustatakse neid riike ja ka näiteks Soomet ja Eestit kiire ja tihti efektiivse reageerimise eest.

Soome ametnikud ütlesid Cardini uurijatele, et Soome on tugevdanud desinformatsioonivastaseid jõupingutusi pärast seda, kui Vene-meelsed Twitteri kontod hakkasid säutsuma valeinformatsiooni ja äärmuslikke seisukohti enne Soome 2015. aasta parlamendivalimisi.

Cardini meeskond märgib raportis ära ka ärevust tekitavad erinevused sõltumatute uurijate avastatud Vene trollide tegevuse ulatuse ja sotsiaalmeediaettevõtete palju väiksemate numbrite vahel. Sotsiaalmeediaettevõtteid kutsutakse üles tegema paremat tööd Vene desinformatsiooni täieliku ulatuse kindlaks tegemiseks.

Cardini raportis kutsutakse Trumpi moodustama agentuuride vahelist töögruppi Venemaa häirimistegevuse vastu, mis pandaks kokku rahvusliku terrorismivastase keskuse eeskujul, mis loodi pärast 9/11. Raportis soovitatakse ka igal aastal kokku kutsuda ülemaailmne tippkohtumine Islamiriigi-vastaste või vägivaldsete ekstremistide teemaliste eeskujul. Raporti järgi tuleks luua kiirreageerimismeeskonnad liitlasriikide kaitsmiseks pärast küberrünnakuid koos rahvusvahelise kokkuleppega kübervahendite kasutamise kohta rahuajal.

Veel kutsutakse USA valitsust suurendama abi demokraatia promomiseks Euroopas ning paljastama avalikult igasugust organiseeritud kuritegevust ja korruptsioonisidemeid Putiniga. Sotsiaalmeediaettevõtetel peaks olema kohustus avaldada poliitiliste reklaamide rahastamisallikad samal moel, kui on muul meedial.