Ta jagas Euroopa Liidu välisteenistuse säutsu Mogherini kõnest Kuuba pealinna Havanna ülikoolis, milles bloki välisasjade kõrge esindaja annab teada, et „kuigi mõned üritavad Kuubat isoleerida, tahame meie, eurooplased, vastupidi näidata, et oleme teile (kuubalastele -toim) lähemal kui kunagi varem“.

"I know very well that right now some are trying to isolate Cuba. We Europeans, want to show, on the contrary, that we are closer to you than ever" @FedericaMog pic.twitter.com/iSCFvtsF2Q— EU External Action (@eu_eeas) January 4, 2018

Ilves märkis selle peale, et „te ei räägi „meie, eurooplaste“ eest, proua „kõrge esindaja“. Te räägite lähtudes oma ideoloogilistest veendumustest (Mogherini kuulus noorena Itaalia kommunistide leeri -toim), millest suurem osa Euroopast loobus juba aastatel 1989-1991“.

„Täiesti häbiväärne avaldus, arvestades seda, kuidas olete hooletusse jätnud Ukraina, inimõiguste rikkumised Kuubal ja Venemaal,“ müristas Eesti endine president.

Ilves säutsus oma kontol juba neljapäeval, jagades teadet Mogherini suhete tugevdamise eesmärgil toimuvast reisist Kuubasse, et „visiit Ukrainasse oleks ehk paremini kooskõlas ELi vahetute ja pakiliste huvidega“.

Ühtlasi jagas ta sel nädalal oma kontol mitut postitust nii hispaania kui inglise keeles, milles avaldatakse rahulolematust Mogherini otsusega kohtuda Kuuba ametnikega, kes on sealsete demokraatlike kodanikeaktivistide mahasurumise taga.