Suursaadik David Hale kutsuti Pakistani välisministeeriumi Trumpi säutsu kohta selgitusi andma eile, teatas meedia. Seda kinnitas USA saatkonna pressiesindaja, vahendab Reuters.

Trump kirjutas eile, et USA on andnud viimase 15 aasta jooksul Pakistanile „rumalalt” üle 33 miljardi dollari abi ega ole saanud vastu midagi peale valede ja pettuse.

„Nad pakuvad varjupaika terroristidele, keda me jahime Afganistanis vähese abiga. Enam mitte!” kirjutas Trump.

Trumpi karmid sõnad pälvisid kiitust Pakistani vanalt vaenlaselt Indialt ja naaberriigilt Afganistanilt, kuid pikaajaline liitlane Hiina kaitses terrorismivastast võitlust Pakistanis.

Pakistani peaminister Shahid Khaqan Abbasi juhib täna valitsuse istungit, mis keskendub Trumpi säutsule, ning homme kohtuvad Pakistani tsiviil- ja sõjalised juhid, et arutada halvenevaid suhteid USA-ga.

Suhted USA ja Pakistani vahel on keerulised Islamabadi väidetava toetuse pärast Haqqani võrgustiku võitlejatele, kes on liidus Afganistani Talibaniga.

USA väidab ka, et Afganistani Talibani kõrged juhid elavad Pakistanis.

Washington on Islamabadile märku andnud, et lõpetab abiandmise ja võtab tarvitusele muud karistusmeetmed, kui Pakistan ei lõpeta Haqqani võrgustiku abistamist või selle tegevusele läbi sõrmede vaatamist.

Pakistani välisminister Asif mõistis Trumpi kommentaari hukka kui poliitilise triki, mille põhjus on frustratsioon USA ebaõnnestumiste pärast Afganistanis, kus Talibani võitlejad on taas territooriumi juurde võitnud ja korraldavad suuri rünnakuid.

„Ta säutsus meie ja Iraani vastu oma siseriiklikuks kasutamiseks,” ütles Asif eile Geo TV-le.

Asif lisas, et Pakistan ei vaja USA abi.

USA rahvusliku julgeoleku nõukogu ametnik ütles eile, et Valge Maja ei kavatse praegu saata Pakistanile 255 miljoni dollari suurust abi, ning teatas, et administratsioon jätkab Pakistaniga tehtava koostöö taseme ülevaatamist.