Aktsioonid said alguse neljapäeval rahvaarvu poolest suuruselt teisest Iraani linnast Mashhadist, kus avaldati meelt kasvava elukalliduse, aga ka üldiselt president Hassan Rouhani ja tema valitsuse vastu.

Juba päev hiljem teatati protestiaktsioonide toimumisest ka teistest linnadest nagu Kermanshahi, Rashti, Dorudi, Araki, Abhari, Isfahani, Qomi, Khoramabadi, Zanjani ja Ahvazi.

Hoolimata suurte politseijõudude kogunemisest ja kindralkuberneri hoiatusest, et valitsusvastaste meeleavaldustega tegeletakse karmilt, kogunes laupäeval ka pealinna Teherani meelt avaldama mitutuhat inimest.

Teherani ülikooli juures puhkesid kokkupõrked politseinike ja protestijate vahel.

Aktsioonidel on avaldatud üha enam rahulolematust ajatolla Ali Khameneiga. Valitseva korra püsimise eest seisva islami revolutsioonilise kaardiväekorpuse (IRGC) brigaadikindral Esmail Kowsari hoiatas seetõttu laupäeval, et nad on valmis meeleavalduste laine maha suruma.

„Kui inimesed tulid tänavale kõrgete hindade tõttu, ei oleks nad pidanud karjuma loosungeid ega põletama avalikku omandit,“ ütles ta. Iraani siseminister Abdolrahman Rahmani Fazli hoiatas omakorda, et „neil, kes kahjustavad avalikku omandit ning rikuvad korda ja seadust, tuleb oma käitumise eest vastutada ja selle eest ka maksta“.

Eile tuli protestidelt Dorudist teade ka esimestest hukkunutest, kui kokkupõrgete tulemusel sai seal surma kaks inimest. Asekuberner Habibollah Khojastehpour ütles riigitelevisooni vahendusel, et tegemist oli „vaenulike grupeeringute verise kokkupõrkega“, mis leidis aset „ebaseaduslikul meeleavaldajate kogunemisel“.

Ka avaldasid tuhanded inimesed valitsuse üleskutsel meelt selle toetuseks.

Iraani asepresident Eshaq Jahangiri avaldas reedel kahtlust, kas meeleavaldajate soov on majandusprobleemidele tähelepanu juhtida. „Osa sündmustest on toimunud majandusprobleemide ettekäändel, kuid jääb mulje, et nende taga on midagi muud,“ ütles Jahangiri.

Ametnike sõnul oli meeleavaldustel märgata „kontrrevolutsioonilisi elemente“, ja erisuguste loosungite karjumise tõttu on vahi alla võetud juba kümneid inimesi.

BBC Pärsia korrespondent Kasra Naji sõnul on kõikide aktsioonide üks ühine näitaja meeleavaldajate soov vabaneda teokraatiast.

USA president Donald Trump hoiatas reede õhtul, et maailm jälgib seda, millise vastuse otsustab Teheran valitsusevastastele meeleavaldustele anda. USA mõistis hukka rahumeelesete meeleavaldajate kinnipidamise ja kutsus kõiki riike üles „iraanlasi nende nõudmistes“ toetama.