79-aastane Fujimori, kes mõisteti 2009. aastal inimõiguste rikkumise eest 25 aastaks trellide taha, toimetati laupäeval vanglast terviseprobleemide tõttu haiglasse, vahendab uudistekanal BBC.

Fujimori, kes kannatavat südame arütmia käes, esitas armuandmispalve juba enam kui aasta eest.

Al momento de recibir la noticia... pic.twitter.com/SLMeDhxlNt— Kenji Fujimori (@KenjiFujimoriH) December 25, 2017

Teade endise riigipea vabastamisest tekitas pahameeletormi ja pealinna Lima tänavatel puhkes mitu meeleavaldust. Võimudel tuli vägivaldsete protestijate vastu kasutada pisargaasi, märkis meedia.

Võitlus Särava Teega

Täpsemalt mõisteti Fujimori süüdi käsu andmises sõjaväelastest koosnevale surmakomandole, mis tappis 1990ndatel 25 inimest. Fujimori võitles tol ajal kommunistidest geriljade vastu. Aastaid kestnud konflikti käigus hukkus pea 70 000 inimest. Ühtlasi mõisteti Fujimori aastate eest süüdi ka korruptsioonikuritegude eest.

Oma toetajate jaoks on Fujimori mees, kes päästis Peruu nii terrorismist kui ka majanduslikust allakäigust. Oma vastaste jaoks on ta aga autoritaarne diktaator, kes sõitis julmalt üle riigi demokraatlikest institutsioonidest ainsa eesmärgiga kinnistada oma võimu.

Fujimoril ei olnud 1990. aastatel ametisse astudes seljataga võimast ning toetavat parteiaparaati.

Ta käivitas võimsalt radikaalsete majandusreformide elluviimise – alustades riigiettevõttete erastamist, kaotades riiklikke toetusi – muutes riigi osaluse majanduselus minimaalseks.

Ka alustas ta kiiret võitlust vasakpoolsete mässuliste vastu, kes olid kümne aasta jooksul põhjustanud tuhandete inimeste surma ning tekitanud riigis paraja kaose.

1992. aastal saatis Fujimori sõjaväe abil laiali Peruu Kongressi ning kehtestas diktatuuri, lubades nõnda efektiivsemat võitlust mässulistega. Õige pea vahistatigi mässuliste juht.

Globaalne surve demokraatia taastamiseks tegi aga oma töö ja varsti kirjutas Fujimori ümber riigi põhiseaduse ja avas uuesti Kongressi, mis oli küll tema toetajate enamusega.

Fujimori saavutaski oma populaarsuse 1990ndatel terrorirühmituse Särav Tee alistamisega, mida juhtis maoistliku filosoofia professor Abimael Guzmán, kes oli tõenäoliselt Ladina-Ameerika ajaloo kõige jõhkram: Andides asuvate linnade väljakutel võeti nende juhtimisel inimestel matšeetedega päid maha, korraldati pealinnas pommiplahvatusi ja tapeti ajakirjanikke.

Fujimori viis võimult korruptsiooniskandaal seoses tema luureülema Vladimiro Montesinosega.
Ta põgenes selle ajal Jaapanisse, mis on tema vanemate sünnimaa. Hiljem arreteeriti ta aga Tšiilis ja anti Peruule välja.