Iraan haaras ülestunnistusest kinni kui tõestusest, et tema esitatud andmed tuumaprogrammi kohta on olnud täielikud ja USA süüdistab teda alusetult tuumarelva valmistamise plaanides.

Viga avastati olukorras, kus Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia esindajad arutavad Viinis IAEA juhatuse liikmetega kompromissivõimalust raportis, mis süüdistab Teherani puudulikus koostöös agentuuriga.

Ühe diplomaadi sõnul lisab Iraani nõudele resolutsiooni leevendada kaalu asjaolu, et vigu on ilmnenud mõlemal poolel.

IAEA teatas 1. juuni raportis, et Iraan ei deklareerinud aprillini elektrijaamades ja tuumarelva valmistamisel kasutatava uraani rikastamiseks vajaliku tsentrifuugi P-2 osade importi.

Iraanlased tõid aga sel nädalal välja lindistuse, kus tsentrifuugiosi sisse vedanud Iraani ärimees rääkis sellest suuliselt IAEA inspektorile.

“See kõlas suulise avaldusena kohtumise lõpul isikuga, kelle inglise keel ei olnud meile väga selge. On viga, et me seda tähele ei pannud,” tunnistas IAEA peadirektor Mohamed ElBaradei.

Ühe kõrge Iraani ametniku sõnul näitab väljatulnud viga, et ElBaradei 1. juuni raporti süüdistus ebapiisava ja vastuolulise informatsiooni esitamises oli alusetu.

“See oli suur viga,” ütles Iraani riikliku julgeolekunõukogu välispoliitikakomitee sekretär Hossein Mousavian. “See näitab, et Iraani koostöö ja Iraani informatsioon on olnud täielik, täpne ja õigeaegne, ilma vasturääkivuste ja muutusteta.”

Iraan tervitas IAEA söakust oma viga tunnistada ja avaldas lootust, et Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa muudavad nüüd oma raportit, mis süüdistab Teherani ebapiisavas koostöös.

ElBaradei sõnul oli tegu tehnilise veaga, millest Iraan võinuks märku anda, enne kui see raportisse jõudis.