Ainult väike hulk ministeeriumi ametnikke oli teadlik seesuguse uurimisprogrammi olemasolust, mis sai saladuskatte all alguse juba 2007. aastal ja leidis oma lõpu viis aastat hiljem, vahendab uudistekanal BBC.

Aastate jooksul kogutud dokumendid kõnelevad ajalehe teatel kummalise kiirendusega arvatavatest lennumasinatest ja hõljuvatest objektidest, kuid teadlaste sõnul ei tõesta need seletamatud nähtused veel tingimata tulnukate olemasolu.

UFOde uurimisega tegeleva programmi käivitas endine senaator, toonane Senati demokraatide liider Harry Reid. „Mul ei ole piinlik, häbi ega kahju sellepärast, et ma selle asja käivitasin. Ma olen teinud midagi, mida keegi varem pole teinud,“ ütles ta New York Timesile.

Teadaolevalt läks programm, mis sulgeti majanduslikel põhjustel, USA maksumaksjatele viie aasta jooksul maksma 20 miljonit dollarit. Kuigi rahakraanid keerati kinni, jätkati teadaolevalt ka pärast 2012. aastat lendavate anomaaliate uurimist.

Üks endine Kongressi töötaja ütles aga uudisteportaalile Politico, et programm võidi luua, et jälgida konkureerivate võõrriikide tehnoloogilist progressi. „Kas Hiina või Venemaa üritasid midagi teha või on mõni käitursüsteem, mida me ei tunne?“ tõi ta selgitusi.