Kuna Eesti eesistumine Euroopa Liidus on lõppemas, oli kohal ka omajagu eesistumisega seotud ametnikke Tallinnast. Tarand teatas kõigepealt, et eesistumine tehti lihtsalt ära, aga head seal midagi polnud.

Tarand ise selgitas, et Eesti eesistumine oli Eesti seisukohalt ajaloo parim, sest Eesti jaoks oli see esimene eesistumine. Ta soovis aga öelda, et sellest ei tasu minna eufooriasse ja arvata, et varem või hiljem ei oska keegi samal tasemel eesistuda.

Seejärel võttis ta ette poliitikud. Kõige teravamalt nokkis ta Ivari Padari nõunik Henri Kaselo kallal, kellega tal läks üsna teravaks sõnavahetuseks.

Terav olukord lõppes sellega, et millalgi tuli ettekandja ja küsis prantsuse keeles, kas nad on lõpetanud, mõeldes sellega, kas toidud on söödud. Rahvas plaksutas ja vastas, et on lõpetanud, mõeldes sellega, et Tarand võiks nüüd maha istuda.

Kaselo ise nimetas seda väikeseks intsidendiks, mida ei tasu tõsiselt võtta. "Tarandil on omapärane huumorisoon, ma ei tähtsustaks seda üle," ütles Kaselo.

Tema sõnul Tarand bravuuritses natuke, kritiseeris Eesti poliitikat ja poliitbroilereid. Kaselo ütles, et leppis Tarandiga ära ning lisas, et poliitikas ei tasu kõike isiklikult võtta.

Samas ruumis oli ka Euroopa Parlamendi töötaja Jörgen Siil. "Võtsin Indreku ülesastumist pigem, kui mingit lõbusat jõuluesinemist, kus ta lisaks oma tavapärasele retoorikale käis välja huvitavaid asju enda tulevikuplaanide kohta," rääkis Siil.

"Samas mõistan, kui inimesed, kes teda äkki liiga hästi ei tunne või võtavad mõnikord ta ütlemisi tõsiselt, võisid end solvatuna tunda, eriti veel jõulu-õhtusöögil. Mulle meenutas see tudengikorporatsiooni-aegset mõne teravkeelse venna ülesastumist, kus esineja aasivatele torgetele tuli ka kiirelt ja sama teravalt ning soovitavalt vaimukalt reageerida," kommenteeris Siil.

Tarand ütles, et ta teatas, mida arvab ühest parteist teise läinud poliitikute kohta. Kaselo on praegu sotsiaaldemokraat, aga varem kuulus Keskerakonda.

Kohalolnutele tundus, et Tarand oli kõnet pidades joobnud. "Just-just-just, seda ma arvasingi. Seda ma arvasingi. See oli tohutult huvitav. Seda ma arvasingi. Neile tundus..." vastas Tarand küsimusele.

Kas ta oli siis joobnud? "Ma ei tea. Kuidas nendega oli?"

Ta ise peaks ju teadma, kas oli enne kõnet joonud või mitte? "Mina tean väga täpselt, aga ma küsin, kuidas inimestele tundus. Mulle võib ka igasugu asju tunduda teiste inimeste kohta. See ei ole teema. Kui teie meelest on, andke minna."

Tarand teatas ka, et Delfi on vilets väljaanne ja tema läheb nüüd üle Postimehe poolele.