Välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk ütles Delfile, et kohtumine välismaalaste ametis koos meestega on veel ees ning see toimub eeldatavasti homme.

"Tegeleme hetkel igasuguste muude paberitega, mida vaja on. Kui luba jõuab reaalselt välismaalaste ametisse, siis lähen koos konsul Mats Kuuskemaa ja meestega sinna tagasi," sõnas Kolk.

Viimane bürokraatlik takistus enne templi hankimist sai täna pärastlõunal lahenduse, kui laevakaitsjate elukohaks olev hotell väljastas tunnistuse, et mehed tõepoolest seal elavad. Kolk läks Eesti aja järgi kella 15 paiku (Indias 18.30) meestega kohtuma, et homne plaan paika panna.

"Asjaajamine võtab palju aega. Tuleme just konsuliga välismaalaste ametist. Uksed pandi kinni, olime seal neli tundi. Läheme nüüd meeste juurde ja vaatame, kas dokumendid on kõik olemas," ütles Kolk.

Peaprokuröriga kinnitas aga täna asekantslerile, et mingeid takistusi tema poolt meeste Eestisse lahkumisele ei ole. Loa riigist lahkuda andis ka osariigi valitsus. Nüüd ongi viimaseks bürokraatlikuks sammuks templi hankimine väljasiduviisasse.

Välisministeeriumi pressiesindaja Liisa Toots ei osanud Delfile öelda, kas prokuröri suulisest kinnitusest piisab.

Delfi kirjutas laupäeval, et avalikuks tehtud kohtuotsuse täistekstis pole kirjas, et laevakaitsjad ei tohi Indiast lahkuda. Kokkuvõtvalt sai tõdeda, et laevakaitsjate kojunaasmine ei jää värske kohtuotsuse taha. Ühtegi halba üllatust, milleks oli valmis nii ministeerium kui eestlasi esindanud advokaat, seal polnud. Pigem vastupidi, kõrgem kohus andis prokuratuurile selge signaali, et nende süüdistused olid täiesti alusetud.

Välisministeeriumi pressiesindaja Maria Belovas selgitas laupäeval, et nüüd sõltub kõik Tamil Nadu ametivõimudest. Kui kiiresti asjad laabuvad ja mis järjekorras tuleb tegutseda, on aga jätkuvalt ebaselge. Belovase sõnul pole seni ka teada, kas riigist lahkumiseks on tarvis ära oodata prokuröri otsus edasikaebamise kohta või mitte.

Pressiesindaja sõnul on kohalikud võimud Chennais viibivale välisministeeriumi asekantslerile Annely Kolgile kinnitanud, et protsessiga minnakse edasi võimalikult kiiresti.

Laevakaitsjate meeskonnast jõudis esimesena koju laevakapten ukrainlane Valentyn Dudnik. Ukraina saatkond taotles Dudniku vabastamist juba enne kohtuotsuse teatavaks tegemist, sest mees on raskelt haige. Dudnik sai väljasõiduloa reedel ja jõudis koju laupäeval.