Ajalehe Teheran Times teatel süüdistas Khatami Euroopa Liidu “kolme suurt” USA toetamises. Washingtoni väitel püüab Iraan salaja tuumarelvi välja töötada.

“Iraan ei loobu vääramatust õigusest rahumeelsele tuumaenergiale,” tsiteeris ajaleht Khatamit. “Kui selline vastasseisu tekitav käitumine jätkub, kaalub Iraan teisi alternatiive.”

Lehe artiklist ei selgunud, mida Khatami “teiste alternatiivide” all mõtles. Islamivabariigi vanameelsed jõud on kutsunud Teherani reageerima välissurvele tuumarelvastuse leviku tõkestamise leppest välja astumisega.

Iraani väitel on riigi tuumaprogramm täielikult rahumeelne ning mõeldud ainult elektrienergia tootmiseks. Teheran on kinnitanud ka soovi teha Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuriga (IAEA) igakülgset koostööd.

IAEA peadirektor Mohamad ElBaradei aga teatas esmaspäeval Viinis, et Iraani koostöö on olnud senini mitterahuldav ning islamivabariik peab olema aktiivsem ja oma tuumaprogrammis läbipaistvam.

Märgina Euroopa kannatuse peatsest katkemisest kaalub IAEA juhtkond sel nädalal Briti-Prantsuse-Saksa ühist resolutsiooniprojekti, milles kritiseeritakse Iraani suutmatuses deklareerida täielikult oma tuumategevust. Dokumendis kutsutakse Teherani tegema agentuuriga täielikku koostööd.