USA haarab sellest paljastusest kindlasti kinni kui järjekordsest tõestusest, et Iraani tuumaprogramm pole muud kui kattevari tuumarelva valmistamisele. Iraan ise on jätkuvalt kinnitanud, et programmi eesmärk on rahumeelne elektritootmine.

Üks IAEA juhtinspektor ütles Iraani käsitleval kinnisel istungil agentuuri juhatusele, et üks Iraani erafirma on pöördunud Euroopa vahendaja poole huviga “kümnete tuhandete” magnetite vastu tsentrifuugidele P-2, edastas kohtumisel osalenud diplomaat.

IAEA ütles möödunud nädalal avaldatud viimases raportis, et nimetatud kompanii avaldas soovi osta Euroopa vahendajalt 4000 magnetit, millest peaks piisama 2000 tsentrifuugile, ja olevat lisanud, et võib madalama hinna korral osta ka suurema partii.

Iraan on ametlikult teatanud 150 näidismagneti ostmisest ühelt Aasia firmalt. Üks diplomaat ütles Reutersile, et “kümneid tuhandeid” tähendab, et firma kavatseb osta veel vähemalt 20 000 magnetit.

Ühe tsentrifuugi jaoks, millega rikastatakse uraani tuumaelektrijaama või relvade tarvis, on vaja kahte magnetit, nii et 20 000 magnetist piisab 10 000 tsentrifuugile.

“Sellega saab toota tähelepanuväärse koguse relvakõlbulikku uraani,” ütles üks diplomaat ja lisas, et kogusest peaks jätkuma mitmeks tuumalõhkepeaks aastas.

Ühe teise diplomaadi sõnul näitab lugu P-2 tsentrifuugidega, mis on pakilisim seni Iraani tuumaprogrammiga seoses vastamata jäänud küsimustest, et tsentrifuugiprogramm on ulatuslik ja mitte väike uurimisprojekt, millena Teheran on püüdnud seda näidata.