„On aeg, mil kõik demokraadid peavad ühinema,“ säutsus Puigdemont oma Twitteri kontol. „[Tehkem seda] Kataloonia, poliitiliste vangide vabaduse ja vabariigi nimel.“

Hispaania peaminister Mariano Rajoy teatas eelmisel nädalal pärast põhiseaduse 155. artikli rakendamist ja piirkonna allutamist keskvõimu alla erakorraliste valimiste korraldamisest juba tänavu 21. detsembril. Valimistel on õigus kandideerida kõigil, ka iseseisvust toetavatel jõududel.

Ühena esimestest andis oma nõusoleku moodustada ühtne koalitsioon iseseisvuse nimel paremtsentristlik Kataloonia Demokraatlik Partei (PDeCAT), mille esimees Puigdemont on.

Ka tagandatud valitsusjuht, keda ähvardab väljasaatmine Belgiast, lubas kaaluda valimistest osavõtmist.

Puigdemont põgenes sel nädalal Belgiasse väidetavalt lootusega saada seal poliitilist asüüli. Hispaania väljastas aga reedel Euroopa vahistamismääruse, nõudes belglastelt katalaanide liidrite kiiret väljaandmist.

Belgia justiitsminister Koen Geens ütles laupäeval, et vahistamismääruse näol on tegemist täiesti seadusliku protseduuriga, mistõttu belglastel ei ole enam võimalik Puigdemonti mingil moel aidata.

Kui Puigdemont vabatahtlikult ei lahku, tuleb belglastel alustada kohtu teel väljaandmismenetlust, mis võib vältada kuni jaanuarikuu alguseni.