„Ma olen valmis arutama islamipühade riigipühadeks muutmise üle,“ tegi liidukantsler Angela Merkeli erakonda kuuluv kristlik-demokraat Thomas Maizière eile ettepaneku.

Tema sõnul ei oleks selles midagi erakordset, arvestades, et ka katoliiklastel on võimalik tähistada oma usupühi ajal, mil ülejäänud rahvas neid ei pea.

Minister tunnistas, et ta ei mõista, miks peaks debatti sel teemal mitte pidama: „Miks me ei tohiks mõelda moslemite riigipühadele piirkondades, kus elab palju islamiusku inimesi?“

Kristlik-Demokraatliku Liitu (CDU) kuuluv transpordiminister Alexander Dobrindt avaldas aga vahetult pärast idee väljakäimist arvamust, et „riigi kristlik pärand läbirääkimisele ei kuulu“. „Islamipühade sisseviimine ei ole meie meelest küsimus, mida arutada,“ paistis Dobrindt erakonna nimel sõna võtvat.

CDU juhtkonda ärritas Maizière'i seesugune teemapüstitus kõigest paar päeva enne valimisi Alam-Saksi liidumaal. Erakonna sealne kandidaat Bernd Althusmann kiirustas teatama, et tema ei näe islamipühade sisseviimiseks mingit vajadust. Ka siseministeeriumi pressiesindaja üritas eile õhtul ministri sõnu pehmendada, öeldes, et viimane mõistab igati riigipühade lähtumist kristlikest traditsioonidest.

Saksamaal elavate moslemite arv ulatub pea viie miljonini.