“Ma arvan, et see järjekindel keeldumine täielikust koostööst (ÜRO inspektoritega) sobib pikaajalisse eitamiste ja petmise mudelisse, mille ainus eesmärk on varjata Iraani sõjalist tuumaprogrammi,” ütles USA suursaadik ÜRO Viini peakorteri juures Kenneth Brill ajakirjanikele.

USA süüdistab Iraani salajase tuumarelvaprogrammi üheaegses arendamises rahumeelse aatomienergiaprogrammiga. Iraan eitab salajase programmi olemasolu ning väidab, et riigi tuumaambitsioonid hõlmavad ainult elektrienergia rahumeelset tootmist.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) teatas teisipäeval salajases raportis Iraani kohta, et lahtised on kaks küsimust.

Esimene küsimärk on Iraanist leitud jäljed rikastatud uraanist. See tekitas muret, et Iraan võis salaja uraani rikastada, kasutamaks seda relvades.

Teine probleem on Iraagi tsentrifuugiprogramm, eriti Teherani huvi P2 tsentrifuugide vastu, milles on võimalik toota tuumapommideks sobivat uraani. Iraan tunnistas raportis P2 detailide importimist.

“Vastamata küsimused on endiselt proovikiviks Iraani koostööle IAEA-ga,” lausus Brill.

“Mida sügavamale IAEA tungib, seda rohkem probleeme leitakse. On selge, et IAEA ei lähe võtmeküsimustes Iraani selgituste õnge ning probleemsete küsimuste nimekiri on praegu suurem kui märtsis,” sõnas ta.

IAEA esitas viimase raporti Iraani kohta märtsis ning agentuuri direktorite nõukogu koguneb 14. juunil uuesti, et arutada uut Iraani-raportit.