Esimene põhjus on huvi puudumine ümbritseva vastu. Jah, on reaalselt olemas inimesi, kes näivad olevat sündinud valesse maailma, valele planeedile. Nad võivad proovida igasuguseid elustiile, hobisid, ameteid, aga ühegi vastu ei teki neil sellist huvi, mis paneks neid oma valikust reaalset naudingut tundma. Mitte kõik neist ei põe depressiooni. Nauding on see, mida inimene eluspüsimiseks vajab. Ma kummutan julgelt marukonservatiivide ja padu-usklike väite, et inimese elu on vaid range raamistik.

Paraku selles raamistikus naudinguid pole ette nähtud või siis surutakse naudingu sildi all peale vaid eluvõõraid programme. Ja on inimesi, kellel polegi huvi sellesinatse maailma vastu. Lihtne oleks teha enesetapp, kuid surm on hirmutav ja nii otsitakse põgenemiseks muid variante. Purjusolek võib olla jube, aga see on võimalus eemalduda tavareaalsusest, mis paraku on veel jubedam. Jah, mõne inimese pilgu läbi vaadatuna see maailm on kole, igav, hall, mõttetu.

Teine põhjus on millegi puudus. Mõnigi inimene vajab midagi, millest sõltub tema heaolu, ja mida ta siiski iial endale piisavas koguses kätte ei saa. Mõni vajab raha. Mõni vajab võimalust olla püsivalt tähelepanu keskmes. Mõni vajab lihtsalt seksi. Mõni tahaks jääda lapseks ja vältida täiskasvanuks saamist. Aga misiganes põhjusel on nende inimeste soovid määratud jäämagi unistuseks. Nii põgenetakse taas alkoholi udusse. Soovide objektidele on alternatiive, aga need ei rahulda kunagi täielikult, midagi jääb alati vajaka. Meie maailm on selline karm ja vaatamata püüdele juurutada humaansemaid reegleid, kehtivad siin endiselt vaid karmid hundiseadused. Ühed saavad, mida aga ihaldavad. Teised jäävad ilma ja kui nad proovivad midagi saada, võetakse neilt seegi, mis neil alles on.

Ei maksa rääkida armastuse puudusest alkoholismi põhjusena. Armastust ei ole olemas. See, mida meile armastuse sildi all pähe määritakse, on üks väga haige bluff. Meite maailm on materiaalne, kõik on ostetav, materiaalsetest hüvedest kuni tunnete, tervise ja ellujäämisõiguseni. Mida ei saa osta, sellel hind lihtsalt ületab soovija ostuvõimekuse.